Δύο… τόσα δα ευρήματα είχαν να “πουν” πάρα πολλά στους επιστήμονες, που ανακάλυψαν τα αρχαιότερα οστά των Νεάντερταλ, ηλικίας εκατοντάδων χιλιάδων ετών!
Όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν τα αρχαιότερα τμήματα ανθρώπινου σκελετού που έχουν βρεθεί ποτέ, πριν λίγα χρόνια στην Πολωνία, δεν είχαν καταλάβει πως τα οστά έκρυβαν ένα μυστικό. Για την ακρίβεια μόλις… φέτος συνειδητοποίησαν πως τα οστά ήταν ανθρώπινα, επειδή βρέθηκαν μαζί με οστά πουλιών. Αποκαλύφθηκε ότι τα οστά ήταν ανθρώπινα, κατά την διάρκεια εργαστηριακών αναλύσεων. Πρόκειται για δύο μικρά κομμάτια από δάχτυλα χεριών, περίπου ένα εκατοστό το καθένα, που ανήκουν σε ένα παιδί Νεάντερταλ, μεταξύ πέντε και επτά ετών.

Τα οστά αυτά είναι 115.000 ετών!

Δύο ανθρωπολόγοι, η Anita Szczepanek από το Πανεπιστήμιο Jagiellonian, της Κρακοβίας και ο Erik Trinkaus, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο St. Louis, επιβεβαίωσαν πως τα οστά ανήκουν στο νεαρό Νεάντερταλ.

Η… έκπληξη όμως δεν σταματά εδώ. Κι αυτό διότι μια ανάλυση έδειξε πως στα οστά υπάρχουν δεκάδες μικρές τρύπες, που δημιουργούν μια πορώδη επιφάνεια.

Αυτή η λεπτομέρεια «είπε» πολλά στους ερευνητές. «Οι αναλύσεις δείχνουν πως αυτό είναι το αποτέλεσμα του «περάσματος» των οστών από το πεπτικό σύστημα ενός μεγάλου πουλιού. Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο περιστατικό από την εποχή των παγετώνων», είπε ο Pawel Valde-Nowak, μέλος της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής του τμήματος Αρχαιολογίας, στο Πανεπιστήμιο Jagiellonian.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το πουλί είτε επιτέθηκε και έφαγε μέρος του σώματος του παιδιού Νεάντερταλ, είτε το έφαγε αφού εκείνο είχε πεθάνει. Στο σημείο αυτό μπορεί να ισχύει άνετα οποιαδήποτε εκδοχή, λένε.

Δυστυχώς τα οστά δεν έχουν διατηρηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί να διενεργηθεί ανάλυση DNA.

Παλαιότερα, τα πιο παλιά ανθρώπινα οστά που είχαν ανακαλυφθεί στην Πολωνία, ήταν τρία δόντια από Νεάντερταλ και εκτιμάται πως ήταν περίπου 52.000 ετών.

Τα… φρέσκα οστά του νεαρού Νεάντερταλ που… καταναλώθηκε από το πουλί, ανακαλύφθηκαν σε σπηλιά και σε βάθος περίπου 15 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, μαζί με πέτρινα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι Νεάντερταλ.

Δεν είναι ακόμη γνωστό αν τα οστά βρέθηκαν στην σπηλιά επειδή οι Νεάντερταλ ζούσαν μόνιμα εκεί ή επειδή στην χρησιμοποιούσαν περιστασιακά ως καταφύγιο.

Τα ευρήματα της έρευνα θα δημοσιευθούν μέχρι το τέλος του έτους στο Journal of Paleolithic Archaeology.