Εκπρόσωποι των διαδικτυακών πλατφορμών και του διαφημιστικού κλάδου παρέδωσαν στην Επίτροπο της ΕΕ αρμόδια για θέματα ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ επιμέρους χάρτες πορείας, οι οποίοι περιγράφουν συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή του Κώδικα Ορθής Πρακτικής για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, που συμφωνήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η Επίτροπος κ. Γκαμπριέλ δήλωσε: «Έχω ζητήσει από τον διαφημιστικό τομέα να μας παρουσιάσει απτά μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στον Κώδικα. Οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται σε αυτόν αντιπροσωπεύουν ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα της προσέγγισης της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο. Δεν αρκεί να υπάρχει ο Κώδικας στα χαρτιά, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και να ακολουθήσουν δράσεις. Θα παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς την πρόοδο που σημειώνεται και θα αξιολογήσω, έως το τέλος του έτους, εάν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος ή εάν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες, ιδίως ενόψει των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών.»

Οι επιμέρους χάρτες πορείας που περιγράφονται στον Κώδικα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις από τις πλατφόρμες για καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σε όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ. Για παράδειγμα, οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα εξασφαλίσουν περισσότερη διαφάνεια στην πολιτική διαφήμιση, θα προσφέρουν κατάρτιση για τις πολιτικές ομάδες και τις εκλογικές αρχές ή θα εντείνουν τη συνεργασία τους με τους φορείς εξακρίβωσης γεγονότων. Η Επιτροπή θα υποστηρίξει την εφαρμογή αυτών των χαρτών πορείας πριν από τις εκλογές της ΕΕ τον Μαΐου του 2019. Μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου του 2018 και την ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα υποβάλουν κοινό σχέδιο δράσης για καταπολέμηση της παραπληροφόρησης δίνοντας έμφαση στη στρατηγική πολιτική επικοινωνίας, μέχρι το τέλος του έτους.

Η Επίτροπος κ. Γκαμπριέλ έδωσε συνέντευξη τύπου με δύο εκπροσώπους του πολυμερούς φόρουμ για την παραπληροφόρηση. Η συνέντευξη μεταδόθηκε ζωντανά μέσω EBS στις 13:00 (ώρα κεντρικής Ευρώπης). Περισσότερες πληροφορίες καθώς και σχετικό ενημερωτικό δελτίο θα βρείτε εδώ.