Με τα έως τώρα δεδομένα, ειλημμένη απόφαση θα πρέπει να θεωρείται η έναρξη της διαδικασίας νομοθετικής ρύθμισης του πολυνομοσχεδίου, η οποία λαμβάνει το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση στο κοινωνικό πακέτο που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ και συγκεκριμένα:

 • Μέτρα ύψους 800 εκατ. ευρώ που θα ενισχύσουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
 • Επιπλέον δικαιούχοι στη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ή σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, ένταξη της αύξησης στο κοινωνικό μέρισμα

Όπως άλλωστε δήλωσε προσφάτως ο υπουργός Επικρατείας, στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η καθιέρωση ενός «13ου μηνιάτικου» ή σε αντίθετη περίπτωση, «κλείδωμα» στα περυσινά κριτήρια για το μέρισμα.

Τα δύο σχέδια της κυβέρνησης

Το δεσμευτικό κριτήριο για την κυβέρνηση, είναι η απόδοση του πλεονάσματος. Μέχρι στιγμής, σε πρώτο πλάνο «τοποθετούνται» 60 εκατ. ευρώ που θα πάνε στο -ενισχυμένο- επίδομα θέρμανσης και 90 εκατ. ευρώ για την καταβολή αναδρομικών στους ιατρούς του ΕΣΥ.

Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει τα εξής:

Α) Το πρώτο σχέδιο προβλέπει πως θα υιοθετηθούν τα περσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα ωφεληθεί ο ίδιος αριθμός δικαιούχων (περίπου 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά), με μικρότερα όμως ποσά. Σημειώστε ότι, κατά την προηγούμενη καταβολή, το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο έφτανε στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν σε 180.000 ευρώ. Αν επικρατήσει αυτό το σενάριο τότε το μέρισμα θα διανεμηθεί ξανά σε 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά θα κυμαίνεται από 162 έως 900 ευρώ.

Β) Το δεύτερο πλάνο, προβλέπει την ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως άνεργοι και πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Πώς θα δοθεί

 • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr, οι ωφελούμενοι πολίτες μπορούν να διαβάσουν ό,τι χρειάζεται για την ηλεκτρονική τους υπαγωγή στο πρόγραμμα με βάση το κοινωνικό μέρισμα του 2017.
 • Αναμένεται ότι θα χρησιμοποιηθεί και φέτος για την υποβολή των αιτήσεων η ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα που βασίστηκε σε αυτή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
 • Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι ο ΑΜΚΑ, ο αριθμός του κινητού, το e-mail και το ΙBAN
 • Οι φιλοξενούμενοι συμπληρώνουν και αυτοί το φορολογητέο εισόδημά τους

Εκτός από τις συγκεκριμένες παροχές, στα μέτρα περιλαμβάνονται:

 • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% το 2019
 • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
 • Η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας
 • Η μείωση κατά 5% του φόρου στα μερίσματα (από 15% σε 10%), η επιδότηση στις ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους εργαζόμενους καθώς και
 • οι προσλήψεις 4.500 καθηγητών παράλληλα με την μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων 3.000 εργαζόμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»