Προς πώληση είναι εδώ και μία δεκαετία η έκταση που κάηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σιθωνία Χαλκιδικής, η οποία αποτελεί ιδιοκτησία των Οικοδομικών Συνεταιρισμών Δασολόγων – Τεχνολόγων Δασοπονίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Συνεταιρισμού Δασολόγων, Γιώργος Πέτρου, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα περίπου 4.000 στρέμματα που έχουν καεί, αποτελούν μέρος της συνολικής έκτασης των 31.000 στρεμμάτων που αγόρασαν οι Συνεταιρισμοί το 1978 από την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου, με στόχο τη δημιουργία δευτερεύουσας κατοικίας για τα μέλη τους που ανέρχονται σε 1110. Όμως άλλαξε η νομοθεσία και πλέον δεν επιτρέπεται η οικιστική αξιοποίηση, με αποτέλεσμα να έχουμε εκδώσει άδεια πώλησης από το 2007 για τη συνολική έκταση αντί 80 εκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε ο κ. Πέτρου.

Όπως αναφέρεται στην αγγελία που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο για την πώληση του αγροδασοκτήματος, εκτός από πευκόφυτη δασική έκταση, περιλαμβάνει ελαιώνα 350 στρεμμάτων, γεωργική έκταση 20 στρεμμάτων, εντός της οποίας υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις 1,400 τ.μ. και μικρή εκκλησία, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας- ήταν το μετόχι της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους.

«Στην πυρκαγιά καταστράφηκε μόνο πευκόφυτη έκταση και δεν κινδύνεψε το μετόχι», διευκρίνισε ο κ. Πέτρου, ο οποίος πρόσθεσε ότι το 2011 (οι ιδιοκτήτες) βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία πώλησης της έκτασης με Ρώσους επενδυτές, είχε συνταχθεί μάλιστα και σχετικό προσύμφωνο, αλλά τελευταία στιγμή «ναυάγησε».

Στην αγγελία πώλησης επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Ν.4280/2014 (Α΄ 159), το δάσος και η δασική έκταση μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά σε ποσοστό που δεν μπορεί να υπερβεί το 10% της συνολικής έκτασης. «Με δημιουργία και αθλητικών εγκαταστάσεων το ποσοστό φτάνει στο 20%. Ο ελαιώνας, τα αγροτεμάχια και το μετόχι μπορούν να αξιοποιηθούν. Επειδή το αγροδασόκτημα βρίσκεται κοντά και απέναντι από το Άγιο Όρος, προσφέρεται και για θρησκευτικό τουρισμό», καταγράφεται.

Πάντως, για το δασόκτημα ο κ. Πέτρου ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει διαχειριστική μελέτη σε ισχύ και έτσι γνωρίζουμε με ακρίβεια το ξυλοαπόθεμα, άρα και τι ακριβώς έχει καεί». Προς το παρόν ωστόσο, δεν γίνεται καμία επέμβαση στην καμένη έκταση, εκτός από την απομάκρυνση των καμένων, «γιατί σύμφωνα με τις ισχύουσες πρακτικές, πριν προχωρήσουμε σε αναδάσωση, περιμένουμε να δούμε τα επόμενα δύο χρόνια τι θα βλαστήσει».

«Ανυπολόγιστη η ζημιά για τα μελίσσια»

Μεγάλη υπολογίζει ότι θα είναι η ζημιά για τους μελισσοκόμους που είχαν τις κυψέλες τους στην δασική περιοχή που κάηκε, εκτιμά ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού «Σίθων», με έδρα τη Νικήτη Χαλκιδικής, Χρήστος Παπαστεργίου.

«Το 50% των μελισσοκόμων της βόρειας Ελλάδας, την περίοδο παραγωγής που είναι από την Ιούλιο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, φέρνουν τα μελίσσια τους στην περιοχή από τη Νικήτη έως τη Σάρτη, όπου υπολογίζουμε ότι τοποθετούνται διάσπαρτες περίπου 100.000 κυψέλες», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαστεργίου.

Οι μελισσοκόμοι περίμεναν να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς και να τους επιτραπεί από την πυροσβεστική να μπουν στην καμένη έκταση για να εντοπίσουν τα μελίσσια τους.

«Οι ντόπιοι μπήκαν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς και κατάφεραν να απομακρύνουν τις κυψέλες τους, αλλά οι παραγωγοί από τις υπόλοιπες περιοχές καταγράφουν τώρα τις ζημιές τους», είπε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε καταληκτικά ότι η καταστροφή στους παραγωγούς από την πυρκαγιά, έρχεται να προστεθεί στην ήδη μειωμένη φετινή παραγωγή λόγω ανομβρίας.

Πηγή: newsbeast.gr

Συναγερμός για τους νέους χάρτες από δορυφόρο μετά τη φωτιά

Στο μεταξύ από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση:

«Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, ζήτησε ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την άμεση παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, για τις πληγείσες περιοχές, από την πρόσφατη δασική πυρκαγιά, του Δήμου Σιθωνίας (Δημοτική Κοινότητα Συκέας και την Τοπική Κοινότητα Σάρτης της Δημοτικής Ενότητας Τορώνης).

Το αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία ως Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας αποτελεί το Εθνικό Σημείο Επαφής στη χώρα μας για την ενεργοποίηση της ανωτέρω υπηρεσίας της ΕΕ, έγινε άμεσα δεκτό (Activation Code EMSR331) από το Ευρωπαϊκό Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ERCC).

Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα αναμένεται να παραληφθούν χαρτογραφικά προϊόντα από ανάλυση δορυφορικών εικόνων κλίμακας 1:15000 για την πληγείσα περιοχή σε μορφή γεωαναφερμένων .pdf και .tif, στα οποία θα αποτυπώνεται η πληγείσα έκταση, καθώς και διανυσματικά δεδομένα (vector) με την μορφή αρχείων .shp και .kmz με την περίμετρο της πληγείσας έκτασης.

Τα χαρτογραφικά αυτά προϊόντα και οι δορυφορικές εικόνες στις όποιες θα αποτυπώνεται η περίμετρος της πληγείσας έκτασης θα παραληφθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα και θα διατεθούν άμεσα σε όλους τους φορείς που έχουν αρμοδιότητες στο έργο της καταγραφής ζημιών, στο έργο της προστασίας και αποκατάστασης των ανωτέρω περιοχών, καθώς και στον προγραμματισμό έργων και δράσεων που συνδέονται με νέους πιθανούς επαγόμενους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν μετά την εκδήλωση των εν λόγω πυρκαγιών (κίνδυνος πλημμυρών, κατολισθήσεων κ.τ.λ.).

Διευκρινίζεται ότι το Copernicus/Emergency Management Service – Mapping αποτελεί υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άνευ οικονομικής επιβάρυνσης διάθεση χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφικά φαινόμενα.

Επίσης, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η περίμετρος των εκτάσεων που έχουν πληγεί, όπως έχουν αποτυπωθεί μετά από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική και δεν υποκαθιστά την οριοθέτηση των καμένων δασικών εκτάσεων από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο».

Πηγή: ecopress.gr