Είναι τρομακτικά τα στοιχεία που έδωσε η Πολεμική Αεροπορία για την επιθετική δραστηριότητα των Τούρκων στο Αιγαίο.

Από το 1987 έως σήμερα οι Τούρκοι έχουν στείλει στο Αιγαίο 52.225 μαχητικά αεροσκάφη (τα περισσότερα οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος, αλλά και με πυραύλους αέρος- επιφανείας).

Ολα αυτά τα αεροσκάφη αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα νούμερα είναι ασύλληπτα και προφανώς μοναδικά σ΄όλον τον πλανήτη, εάν αναλογιστεί κανείς πόσες ήταν οι ζωές που χάθηκαν πάνω στο Αιγαίο όλα αυτά τα χρόνια σ΄ένα ακήρυκτο πόλεμο; Πόσα χρήματα σπαταλήθηκαν σε αναχαιτίσεις και αναγνωρίσεις μαχητικών αεροσκαφών; Τι κέρδισε η Τουρκία με το το να αμφισβητεί συνεχώς κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας;

Η τουρκική επιθετικότητα σε παραβάσεις του FIR Αθηνών παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, εμπλοκές και υπερπτήσεις είναι επίσης ασύλληπτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2002 οι Τούρκοι έστειλαν στο Αιγαίο 6.443 πολεμικά αεροσκάφη, που πραγματοποίησαν 2.762 παραβάσεις του κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, 3.240 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ αυτή την χρονιά σημειώθηκαν και 107 εμπλοκές (dogfights).

Το 2005 έστειλαν 5.769 αεροσκάφη που πραγματοποίησαν 2.330 παραβιάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, 2330 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 528 εμπλοκές.Από το 1987 η τουρκική προκλητικότητα δεν σταμάτησε ούτε μια ημέρα. Είτε ήταν θρησκευτική εορτή είτε θερινοί μήνες. Είτε επισκέπτονταν την Ελλάδα τούρκοι επίσημοι. Ακόμα και όταν ξηλώθηκε η ηγεσία της αεροπορίας τους λόγω πραξικοπήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2018 (χρονιά που ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε την Ελλάδα) η Τουρκία έστειλε 1167 μαχητικά αεροσκάφη που πραγματοποίησαν (έως την 31η Οκτωβρίου) 913 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, 2.766 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 72 dogfights.

Tα στοιχεία προέρχονται από την παρουσίαση που έκανε το ΓΕΑ, με αφορμή τις εκδηλώσεις που θα γίνουν από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, για τον προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Και σήμερα παραβιάσεις

Σε 9 παραβιάσεις του εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη την Τετάρτη και για ακόμη μία φορά συμμετοχή στην παραβατική δραστηριότητα είχε και ένα τουρκικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-38. Φαίνεται ότι πλέον η πρακτική της Άγκυρας να προχωράει σε παραβιάσεις με εκπαιδευτικά αεροσκάφη δεν είναι τυχαίο γεγονός, αφού επαναλαμβάνεται.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη είχαν σημειωθεί τρεις παραβιάσεις από Τ-38, ενώ την Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, κατεγράφησαν άλλες τρεις. Οι υπόλοιπες παραβιάσεις έγιναν από δύο σχηματισμούς τεσσάρων και 2 μαχητικών F-16.

Τα συνολικά 8 αεροσκάφη που συμμετείχαν την Τετάρτη σε παραβατική δραστηριότητα στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, προχώρησαν και σε 4 παραβάσεις των κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Σε όλες τις περιπτώσεις, όπως σημειώνει το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

από in.gr