Αναβίωσε στο Παλαιοχώρι του δήμου Αριστοτέλη το έθιμο της Τσιγαριδογιορτής. Κάτοικοι και επισκέπτες αποχαιρέτησαν το 2018 με ένα λαϊκό γλέντι πλούσιο σε μουσική και εδέσματα. Τα λεγόμενα Τσιγαρίδια, είναι έθιμο που μετρά τουλάχιστον 20 χρόνια στην πρόσφατη ιστορία του χωριού.
Το παρόν έδωσε ο αντιδήμαρχος και υποψήφιος δήμαρχος Αργύρης Τσακνής, που τόνισε ότι ο δήμος είναι κοντά στον πολιτισμό. Μάλιστα αποκάλυψε ότι στόχος του, είναι να δημιουργηθεί ένα καλεντάρι εκδηλώσεων για όλα τα χωριά του δήμου, που θα περιλάβει το τρίπτυχο τουρισμό, πολιτισμό και τοπικά έθιμα. “Ο κάθε ένας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί τος εκδηλώσεις που τον ενδιαφέρον σε κάθε γωνιά του δήμου”, τόνισε ο κ. Τσακνής.
“Συγχαρητήρια σε όσους φυλούν πολιτιστικές Θερμοπύλες” έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος ευχόμενος χρόνια πολλά σε όλους τους κατοίκους.
Ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος τόνισε ότι η δύναμη της παράδοσης φέρνει κοντά τους ανθρώπους. ¨Η περιοχή μας είναι γεμάτη από παραδοσιακές εκδηλώσεις με αναφορές στο παρελθόν που οι άνθρωποι ήθελαν να έρχονται κοντά ο ένας στον άλλον”, σημείωσε ο ίδιος.
[metaslider id=56917]
Ο Ηλίας Ιορδανίδης εκπρόσωπος ΕΣΥΝ, ανέφερε ότι η ιστορία μας και οι γιορτές μας είναι η ταυτότητά μας. “Φτάσαμε σήμερα να μπορούμε εμείς οι νέοι να αναβιώνουμε αυτά τα έθιμα”, τόνισε.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Παλαιοχωρίου, Σταμάτης Ρίμπας,οι τσιγαρίδες δεν είναι τίποτα περισσότερο από το λίπος του χοίρου, που έσφαζαν στα χωριά κατά τα παλιά χρόνια, και κρατούσαν διάφορα κομμάτια από το ζώο για διάφορες χρήσεις. Οι εργάτες της γης και οι κτηνοτρόφοι ήθελαν τις θερμίδες που προσφέρει το λίπος, κι αφού έκαναν τα λουκάνικα από το γουρούνι, κρατούσαν το λίπος για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Το ίδιο έκαναν και οι νοικοκυρές καθώς τότε δεν υπήρχαν πάντα αγαθά όπως το λάδι και το βούτυρο, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν το λίπος στο μαγείρεμα.
Η Τσιγαριδογιορτή προσέλκσε και φέτος πλήθος κόσμου στο Παλαιοχώρι, τόσο από άλλα μέρη της Χαλκιδικής όσο και από τη “Θεσσαλονίκη.