Την ετοιμότητα του για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αρκεί όπως διαμηνύει «να είμαστε εντός των όρων αναφοράς του ΓΓ του ΟΗΕ για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα».
Σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», επισήμανε ότι χωρίς να παραγνωρίζει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον οποίο θεωρεί τον επίσημο συνομιλητή του, ωστόσο δεν θα απέκλειε ποτέ τον διάλογο με οποιονδήποτε αξιωματούχο της τουρκικής κυβέρνησης σημειώνοντας: «Χωρίς να παραγνωρίζω τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον οποίο θεωρώ τον επίσημο συνομιλητή μου, δεν θα απέκλεια ποτέ τον διάλογο με οποιονδήποτε αξιωματούχο της τουρκικής Κυβέρνησης. Εξάλλου, πολλές φορές έχουμε πει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, και εκείνοι που εισέβαλαν και κατέχουν δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι αλλά η Τουρκία. Συνεπώς, γιατί να αρνηθώ;».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τον Μουσταφά Ακιντζί να του πει μια χώρα μέλος του ΟΗΕ με ομοσπονδιακό σύστημα, στο οποίο για την λήψη αποφάσεων στην κεντρική κυβέρνηση απαιτείται η θετική ψήφος της άλλης πολιτείας.
Σχολιάζοντας ανάλυση του λεγόμενου «υπουργού εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι με βάση την οποία δεν μπορεί να υπάρξει σύντομα κατάληξη στους όρους αναφοράς, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει διάλογος για εσωτερικά ζητήματα που παραμένουν άλυτα, όπως θέματα οικονομικής βιωσιμότητας των τουρκοκυπριακών τραπεζών.
Σε υπενθύμιση πρόσφατης δήλωσης του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις», ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι την ίδια φράση είπε ο κ. Τσαβούσογλου ενώ ήταν στο Κραν Μοντανά και πως κάποιοι που του επιρρίπτουν ευθύνες καλό είναι να ακούν πώς τοποθετείται ο εκφραστής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για το θέμα της ασφάλειας, των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων ή της παρουσίας του τουρκικού στρατού.
Πρόσθεσε δε ότι, «με λυπεί ειλικρινά διότι ιδιαίτερα η Αριστερά έχει υιοθετήσει ένα αφήγημα το οποίο πουθενά και από κανέναν δεν επιβεβαιώνεται», εξηγώντας τι έγινε στο Κραν Μοντανά μετά τις πολύωρες συναντήσεις και το τελευταίο δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι επιδίωξή του είναι να έχει η Κύπρος άριστες σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πως η ανάπτυξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ δεν γίνεται σε βάρος άλλων φίλων χωρών.\
από in.gr