Τουλάχιστον 15 νέες ολοκληρωμένες αιτήσεις αγροτών «υποδέχεται» πλέον σε εβδομαδιαία βάση η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ περισσότεροι από 20 επαγγελματίες του κλάδου προστίθενται κάθε εβδομάδα στη λίστα εκείνων που ξεκινούν τη διαδικασία.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) για τον Δεκέμβριο. Αρκετά χαμηλότερος και, πιο συγκεκριμένα, μονοψήφιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που ολοκληρώνονται κάθε εβδομάδα με επιτυχία, εξασφαλίζοντας τελικά ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία και τον ΟΓΑ. Κι εδώ πάντως στελέχη της ΕΓΔΙΧ εκτιμούν ότι ο ρυθμός θα αυξηθεί από τις αρχές της νέας χρονιάς για την οποία, υπενθυμίζουμε, έχει ήδη παραταθεί ο μηχανισμός.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 2018 και ύστερα από 25 εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας για τους αγρότες, είχαν υποβληθεί 306 αιτήσεις παραγωγών. Από αυτές, 87 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς την ΑΑΔΕ (οφειλές προς την Εφορία) και 72 προς το ΚΕΑΟ (οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κατά κύριο λόγο ΟΓΑ), σύνολο δηλαδή 129 επιτυχημένες αιτήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι μια εβδομάδα νωρίτερα (δηλαδή, έως τις 17 Δεκεμβρίου), είχαν υποβληθεί 288 αιτήσεις αγροτών, εκ των οποίων οι 121 επιτυχημένες, ενώ στις αρχές του μήνα (3 Δεκεμβρίου) τα νούμερα ήταν 258 και 107 αιτήσεις αντίστοιχα.
Εξάλλου, μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 1.426 αγρότες είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, ενώ στις αρχές του μήνα ο αριθμός αυτός ήταν 1.341. Στις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν, συνολικά 58 αγρότες ξεκίνησαν να ετοιμάζουν την αίτησή τους.
Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Από τα στοιχεία της ΕΓΔΙΧ προκύπτει, επίσης, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ρύθμιση χρέους προς τα υπό εκκαθάριση χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ουσιαστικά προς την πρώην ΑΤΕbank. Ειδικότερα, μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου είχαν υποβληθεί δέκα αιτήματα, εκ των οποίων τα τρία απορρίφθηκαν, ενώ επτά βρίσκονταν σε φάση επεξεργασίας.
Συνολικά, πάντως, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 5.904 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν επιτυχώς με ρύθμιση χρέους οι 1.206 (δηλαδή, περίπου 1 στους 4,9), ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).
Αθροιστικά τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης έχουν ξεκινήσει 58.894 ενδιαφερόμενοι όλων των κατηγοριών. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι αρκετοί οφειλέτες έχουν προχωρήσει στη διαγραφή και επανυποβολή της αίτησής τους, ώστε να εντάξουν στον μηχανισμό και χρέη του 2017.