Η αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας έφερε την καταστροφή μέρους του πολύτιμου θησαυρού του Νομού Ηρακλείου, των Γενικών Αρχείων του Κράτους που είναι παράρτημα της κεντρικής Δημόσιας Υπηρεσίας.
Το χθεσινό κύμα κακοκαιρίας, είχε σαν αποτέλεσμα να μπει νερό μέσα στο κτίριο όπου στεγάζεται η Υπηρεσία, εδώ και τρία χρόνια περίπου, στη λεωφόρο Πλαστήρα. Το νερό μπαίνοντας μέσα, έκανε μούσκεμα τους τόμους των αρχείων, οι οποίοι ήταν τοποθετημένοι στο πάτωμα.

Μια ζημιά που θα είχε αποφευχθεί αν το Υπουργείο είχε κάνει δεκτό το αίτημα των εργαζομένων της Υπηρεσίας για να αγοραστούν… ράφια!
Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των υπαλλήλων του Αρχείου, τα ράφια δεν αγοράστηκαν και όσες μεταλλικές βιβλιοθήκες υπάρχουν εντός του χώρου, έχουν προέλθει από άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως ο Δήμος Ηρακλείου.

Η βροχή προκάλεσε ζημιά σε αρχεία του προηγούμενου αιώνα, τη στιγμή που το αρχείο ξεκινά από το 1880 και φτάνει ως σήμερα. Πρόκειται για έγγραφα που προέρχονται από τα Δικαστήρια, τις δημόσιες Υπηρεσίες, τα Συμβολαιογραφεία ακόμα και έγγραφα που προέρχονται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και γραφεία του Νομού, στο πέρασμα των χρόνων.
Αυτό που τονίζεται είναι πως πλέον ξεκινά άμεσα η προσπάθεια για να σωθεί το αρχείο που βράχηκε. Μια διαδικασία πολύ δύσκολη από την οποία κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα σωθεί το σύνολο των τόμων. Οι εργαζόμενοι του αρχείου με τη βοήθεια εθελοντών, έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση διάσωσης του υλικού.


Πρόκειται για χιλιάδες τόμους, ύψους 60 εκατοστών ο καθένας. Ήταν τόσο ο όγκος του νερού, ώστε σε σημεία αυτό έφτασε τους 20 πόντους, όπως έδειξε μια πρώτη αυτοψία, στην οποία βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι κύριοι Πέτρος Ινιωτάκης και Μαρίνος Παττακός από πλευράς του Δήμου Ηρακλείου, μαζί με άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχείου του Κράτους μεταφέρθηκε στο κτίριο αυτό για να είναι καλύτερες οι συνθήκες φύλαξης του και να επιλυθούν μια σειρά από ζητήματα που υπήρχαν, προκειμένου να μην είναι στο έλεος του Θεού οι χιλιάδες τόμοι…

από ekriti.gr