Τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της Μονάδας PET/CT στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου έχει προκαλέσει τις τελευταίες τρεις ημέρες η διακοπή από την προμηθεύτρια εταιρία του ραδιοφαρμάκου, που απαιτείται για την εξέταση στη Μονάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται βεβαίως για τους ασθενείς και τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Μονάδας, καθημερινά ακυρώνονται περίπου 14 προγραμματισμένα ραντεβού για τη συγκεκριμένη εξέταση και πολλοί ασθενείς, κυρίως ογκολογικοί, έχουν μείνει «στον αέρα», καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα άλλης επιλογής.
Σημειωτέον πως πρόκειται για μια εξέταση καθοριστικής σημασίας για την πορεία της υγείας τους, καθώς σταδιοποιεί τον καρκίνο, ανιχνεύει πρώιμες μεταστάσεις και είναι απαραίτητη για την άμεση έναρξη ή τη συνέχιση της θεραπείας τους. Σύμφωνα με τα δεδομένα του νοσοκομείου, την τριετία 2016- 2018, η κίνηση του PET/CT εμφανίζει κάθε χρόνο σημαντική άνοδο, φθάνοντας από 1.082 εξετάσεις το 2016, στις 2.080 το 2018.
Η εμπλοκή με το ραδιοφάρμακο
«Η προμηθεύτρια εταιρεία δυστυχώς δεν μας στέλνει ραδιοφάρμακο, εξαιτίας βλάβης στα μηχανήματά της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακυρώνουμε τα προγραμματισμένα ραντεβού. Το χειρότερο είναι η αγωνία που βιώνουν οι ογκολογικοί ασθενείς κάθε φορά που χαλάει το μηχάνημα παρασκευής του ραδιοφαρμάκου και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τις εξετάσεις. Σήμερα, η απάντηση που λάβαμε από την προμηθεύτρια είναι ότι ‘’καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε, την Πέμπτη 10/1/2019 να έχει αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη και από την Παρασκευή 11/1/2019 να ξεκινήσουν κανονικά οι παραδόσεις του ραδιοφαρμάκου», τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣ του ΓΝ Παπαγεωργίου, κ. Βασίλειος Παπάς, επισημαίνοντας και πάλι την ανάγκη παραγωγής του ραδιοφαρμάκου στο Νοσοκομείο. Σήμερα, η παραγωγή του ραδιοφαρμάκου γίνεται από μία μονάδα που εδρεύει στο Λαύριο και η οποία προμηθεύει με αυτό τις Μονάδες.
«Ασθενείς με λέμφωμα, με καρκίνο του πνεύμονα και άλλες παθήσεις, των οποίων η θεραπευτική αγωγή, το σχήμα της χημειοθεραπείας ή χειρουργική επέμβαση, εξαρτώνται από το αποτέλεσμα της εξέτασης, αναγκάζονται να περιμένουν. Έχουν αγωνία, ταλαιπωρούνται αφάνταστα, είναι πολύ αναστατωμένοι. Για να τους εξυπηρετήσουμε, θα πρέπει, εφόσον αντιμετωπιστεί η βλάβη της προμηθεύτριας εταιρίας και αποκατασταθεί η παραγωγή ραδιοφαρμάκου, να τους επαναπρογραμματίσουμε τα ραντεβού για τις επόμενες μέρες, κάτι που είναι πολύ δύσκολο, γιατί η Μονάδα ήδη λειτουργεί οριακά», αναφέρει ο Διευθυντής του Γ’ Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου Καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής, κ. Γεώργιος Άρσος.
Το μονοπώλιο και η παραγωγή ραδιοφαρμάκου από το Παπαγεωργίου
Σύμφωνα με τον κ. Παπά, το Νοσοκομείο βρίσκεται αντιμέτωπο με τις αρνητικές επιπτώσεις ενός μονοπωλιακού καθεστώτος, καθώς η προμήθεια του ραδιοφαρμάκου γίνεται για όλη την Ελλάδα από εταιρία με έδρα την Αττική, με πολύ υψηλό κόστος. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει προτείνει εδώ και χρόνια τη λύση της κατασκευής στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου, το οποίο διαθέτει κατάλληλο χώρο για την εγκατάσταση, ειδικής μονάδας μικρού κυκλοτρονίου για επιτόπια παραγωγή του ραδιοφαρμάκου, που απαιτείται για τη συγκεκριμένη εξέταση ώστε να εκλογικευτεί το κόστος της εξέτασης και να επιτευχθεί αυτονομία του Νοσοκομείου με καθετοποίηση της διεξαγωγής των PET/CT εξετάσεων. Η σχετική πρόταση έχει υποβληθεί γραπτώς, με τη μορφή οικονομοτεχνικής μελέτης, στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο πρόγραμμα δωρεών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη που υπέβαλε το Νοσοκομείο, τα οφέλη που θα προκύψουν οδηγούν σε δραματική μείωση του κόστους του ραδιοφαρμάκου συγκριτικά με τις τρέχουσες τιμές του μονοπωλιακού ιδιώτη προμηθευτή, καθώς επίσης και σε διαθεσιμότητα και ποσότητα ραδιοφαρμάκου επαρκή για την υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, το κόστος εγκατάστασης του ειδικού μηχανήματος, που ανέρχεται σε περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ, θα μπορούσε να αποσβεσθεί εντός τριετίας. Υπολογίζεται ότι το κόστος της κάθε δόσης ραδιοφαρμάκου θα μπορούσε να μειωθεί στα 200-250 ευρώ, δηλαδή όσο είναι και στην υπόλοιπη Ευρώπη, από τα 750 ευρώ που είναι σήμερα στη χώρα μας.
Πηγή: protothema.gr