«Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκτήσει ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο η προστασία όλων ανεξαιρέτως των πολιτών», τόνισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, στον χαιρετισμό της κατά την εκδήλωση που με θέμα «Αστυνομία: Χτες, σήμερα, αύριο», πραγματοποίησε απόψε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.
«Η ασφάλεια των πολιτών, η ασφάλεια της κοινωνίας, είναι αξία συνδεδεμένη με την ενίσχυση της δημοκρατίας, του κοινωνικού κράτους, την αναχαίτιση των κοινωνικών ανισοτήτων… Θέλουμε η εμπέδωση της ασφάλειας να γίνεται με αίσθημα δικαίου και με σεβασμό στον άνθρωπο και με γνώμονα την ίση μεταχείριση των πολιτών έναντι του νόμου», επεσήμανε η υπουργός.
Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η Αστυνομία «συνέβαλε στη θωράκιση της χώρας κρατώντας ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας σε όλη την επικράτεια και βεβαίως στην Αθήνα, η οποία είναι μια από τις πιο ασφαλείς πρωτεύουσες της Ευρώπης» και συμπλήρωσε:
«Επιπλέον εδραίωσε στη διεθνή κοινότητα την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και υπόδειγμα δημοκρατικής και ανθρωπιστικής συμπεριφοράς».
Έδωσε επίσης η υπουργός με σαφήνεια το μήνυμα ότι η χώρα μας δεν θα αφήνει «το ελάχιστο περιθώριο για ακροδεξιές εκτροπές».
«Ρατσισμός, ξενοφοβία, ομοφοβία, διακρίσεις με βάση το φύλο, τη φυλή, την εθνότητα, τη θρησκεία, τις πεποιθήσεις και τον γενετήσιο προσανατολισμό δεν έχουν την παραμικρή θέση στο δημοκρατικό μας πολίτευμα», είπε η Όλγα Γεροβασίλη.
Αναφέρθηκε ακόμα στο υψηλό επίπεδο της Αστυνομίας αφήνοντας αιχμές για όσους την αμφισβητούν. «Όποιος δεν το αναγνωρίζει αυτό διαπράττει και απρέπεια και αδικία, υποθάλπει τα πιο φοβικά ένστικτα της κοινωνίας και υπονομεύει την κοινωνική ασφάλεια και ειρήνη», είπε.
Τόνισε επιπλέον ότι «δεν προκρίνουμε την τυφλή, άκρατη καταστολή όχι από ανεξήγητη εμμονή, αλλά επειδή δεν οδηγεί πουθενά αλλού εκτός από τον πλήρη εκτροχιασμό της τάξης και της ασφάλειας».
Για το μέλλον του Σώματος είπε ότι θα συνεχίσει αυτό που άρχισε ο προκάτοχος της Νίκος Τόσκας με την βελτίωση της εκπαίδευσης και εκσυγχρονισμό σε όλα τα επίπεδα και έκλεισε την ομιλία της κάνοντας ειδική μνεία στους πεσόντες αστυνομικούς στο καθήκον.
«Θέλω να βεβαιώσω ότι στο προσκλητήριο της ατομικής και συλλογικής συνείδησης όλων των Ελλήνων, σε κείνους που έπεσαν στην ώρα του καθήκοντος, φυλάσσεται για τον καθένα ξεχωριστά η ονομαστική του θέση», ανέφερε η υπουργός.
Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Δημιουργούμε την Αστυνομία της νέας μεταμνημονιακής εποχής. Οι πολίτες απαιτούν μια Αστυνομία σύγχρονη και δυναμική. Το Αστυνομικό Σώμα έχει ανακτήσει το κύρος και την αξιοπιστία του. Κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η Πολιτεία και η κοινωνία αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΛ.ΑΣ. Αστυνομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος για να προστατεύσουν πολίτες. Η μεταμνημονιακή εποχή βρίσκει μια ΕΛ.ΑΣ αποτελεσματική και δυναμική. Υπάρχουν ελλείψεις σε μέσα οι οποίες, όμως καλύπτονται σταδιακά. Θέλουμε όλους τους φορείς και τους πολίτες δίπλα μας, στην προσπάθειά μας.. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε μια νέα Αστυνομία”.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν για την αποδοτικότητα, τη συνέπεια, την προσφορά και την εν γένει συμπεριφορά τους 14 αστυνομικοί (άνδρες και γυναίκες) από όλες τις περιφέρειες της χώρας, καθώς και τρεις Υπηρεσίες για το έργο τους . Πρόκειται για την Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, για την προσφορά της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, την Διεύθυνση Αστυνομίας Ορεστιάδας για το σημαντικό ρόλο της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας της στις ακριτικές περιοχές του Έβρου και την Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου για την προσφορά της στη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος.
Συγκίνηση ωστόσο προκάλεσε η διαδικασία απονομής αστυνομικών αριστείων ανδραγαθίας και των αστυνομικών σταυρών, σε αστυνομικούς και υπηρεσίες για εξαίρετες πράξεις και ηρωική στάση, καθώς ανάμεσα τους ήταν και σε αστυνομικούς που έπεσαν νεκροί σε ώρα καθήκοντος, κατά την διάρκεια συμπλοκών με κακοποιούς και τα μετάλλια δόθηκαν στις χήρες και στα ανήλικα παιδιά τους ή τις μητέρες τους.
Πρόκειται για τους αστυφύλακες Γιάννη Ευαγγελινέλη και Γιώργο Σκυλογιάννη, της Ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε συμπλοκή την 1-3-2011 στου Ρέντη, τον αρχιφύλακα Γιώργο Ανδτιτσόπουλο, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες της αδίστακτης συμμορίας ληστών στο Δίστομο Βοιωτίας, τον Ιούνιο του 2013 και τον ανθυπαστυνόμο Μαρτζακλή Βασίλειο, ο οποίος έσωσε από τα χέρια διαρρήκτη πολίτη αλλά σκοτώθηκε αυτός από το μαχαίρι του δράστη, τον Μάιο του 2014 στην Ανδραβίδα Ηλείας.
Την ίδια τιμητική διάκριση έλαβαν ο αρχιφύλακας Κουτσιπέτρος Χρήστος, ο οποίος έδωσε μάχη με επικίνδυνους κακοποιούς στο Βροντερό Φλώρινας τον Δεκέμβριο του 2013, ο αρχιφύλακας Βίντσης Διαμαντής της ‘Αμεσης Δράσης Αττικής, γιατί έσωσε από φλεγόμενο σπίτι ηλικιωμένη γυναίκα στον Πειραιά την 11-11-2016, ο Ειδικός Φρουρός Καρακωνσταντάκης Μιχαήλ, για την συμμετοχή του στην σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη στο Μοναστηράκι τον Ιούλιο του 2014. Καθώς και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ορεστιάδας και η Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ