Βαριά φορτηγά μετέφεραν εξοπλισμό γεώτρησης και τεράστιους σωλήνες καθώς οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες διάσωσης ετοιμάζονται σήμερα να σκάψουν μια σήραγγα στην προσπάθεια να φτάσουν ένα αγοράκι δύο ετών που έχει εγκλωβιστεί σε ένα βαθύ πηγάδι στη νότια Ισπανία από την Κυριακή.
«Η προτεραιότητα τώρα είναι οι εργασίες στο κάθετο τούνελ», δήλωσε εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Μάλαγα.
Αξιωματούχοι δήλωσαν χθες πως δεν έχουν χάσει τις ελπίδες τους ότι θα βρουν το αγόρι ζωντανό, αλλά η επιχείρηση θα χρειαστεί λίγες μέρες ακόμη.

Τα επόμενα βήματα
Οι διασώστες ετοιμάζονται να δημιουργήσουν δύο κατακόρυφες σήραγγες παράλληλες προς το πηγάδι που βρίσκεται ο 2χρονος. Αρχικά θα κατασκευαστεί μία σήραγγα, όμως οι διασώστες θεωρούν ότι η δεύτερη θα αυξήσει τις πιθανότητες να τον εντοπίσουν.
Όπως μεταδίδει η ισπανική El Pais, που δημοσιεύει και σχετικό βίντεο, για να κατασκευαστούν οι σήραγγες θα πρέπει να εξομαλυνθεί το έδαφος, για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του μηχανήματος. Μόλις το τρυπάνι φτάσει στα 30 μέτρα βάθος, οι διασώστες θα διευρύνουν το πλάτος της τρύπας στα 1,2 μέτρα και στη συνέχεια θα σκάψουν άλλα πενήντα μέτρα.
Ένα δεύτερο τούνελ σχεδιάζεται επίσης έπειτα από την κατασκευή μιας πλατφόρμας από τους διασώστες για την απομάκρυνση χωμάτων και μπάζων.

Το παιδάκι, ο Γιούλεν, έπεσε στο πηγάδι, διαμέτρου μόλις 25 εκατοστών και βάθους 100 μέτρων, την ώρα που η οικογένειά του έκανε πεζοπορία σε ένα ιδιωτικό κτήμα στο Τοταλάν, στη Μάλαγα.
Η υπόθεση έχει συγκλονίσει την Ισπανία και όλη η χώρα κρατάει την ανάσα της – οι γονείς του Γιούλεν έχουν ζήσει άλλη μία οικογενειακή τραγωδία το 2017. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΜΜΕ, ο τρίχρονος γιος τους πέθανε ξαφνικά ενώ περπατούσε σε μια παραλία όχι μακριά από το Τοταλάν.
Ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαριάσκα ευχαρίστησε σήμερα τις δημόσιες και ιδιωτικές νομικές οντότητες «που έθεσαν στη διάθεσή μας όλα τα μέσα» για μια πολύ περίπλοκη, όπως τη χαρακτήρισε, επιχείρηση διάσωσης.