Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το μεγάλο, όπως όλα δείχνουν, συλλαλητήριο της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και της πρόθεσης της κυβέρνησης να την επικυρώσει.
Διαδηλωτές από κάθε γωνιά της χώρας αναμένεται να κατακλύσουν την πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και τους «πρόθυμους» βουλευτές που έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας.
Η λίστα που έχει κοινοποιηθεί στο επίσημο facebook event της διοργάνωσης «Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία» μεγαλώνει συνεχώς, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή αισιοδοξεί πως το πλήθος θα ξεπεράσει κατά πολύ το προηγούμενο συλλαλητήριο των Αθηνών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συγκέντρωση θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς, όπως έχει ανακοινωθεί, 3.000 λεωφορεία θα φτάσουν στην Αθήνα από τη βόρεια Ελλάδα μεταφέροντας στο Σύνταγμα 150.000-200.000 διαδηλωτές.
«Την Κυριακή δίνουμε τη μεγαλύτερη μάχη» το μήνυμα του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία
Η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους Έλλνες να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο «για τη μεγαλύτερη μάχη» ενάντια στη «προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών».
Ειδικότερα, στο επίσημο κάλεσμα για το συλλαλητήριο που θα γίνει την Κυριακή στο Σύνταγμα, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρει:
«Όλοι οι Έλληνες στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία! Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στις 2 το μεσημέρι δίνουμε την μεγαλύτερη μάχη. Παίρνουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στην ιστορία. Δίνουμε το “παρών” στο Μεγάλο Συλλαλητήριο».

Πάνω από 3.000 λεωφορεία από όλη την Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη, διαρκώς αυξάνονται τα λεωφορεία που μισθώνονται για να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου που θέλει να μεταβεί στην πρωτεύουσα. Το κόστος της συμμετοχής κυμαίνεται από 20- 23 ευρώ, ενώ τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν την κάθοδο τους προς την Αθήνα από το βράδυ του Σάββατου.
Η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου (19/01) πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία που θα φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας
«Έπειτα από επικοινωνία με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής ενημερώνουμε πως:
1. Τα λεωφορεία που θα ταξιδέψουν από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα ομαδοποιούνται στα διόδια Αφιδνών και, ανά δέκα περίπου, θα συνοδεύονται από οχήματα της Αστυνομίας ως το Μετρό Κατεχάκη (πλησίον).
2. Τα λεωφορεία που θα ταξιδέψουν από τη Δυτική και Νότια Ελλάδα θα ομαδοποιούνται στα διόδια Μάνδρας και θα συνοδεύονται από οχήματα στα Μετρό ΦΙΞ και ΣΕΦ».

«Αστακός» η Αθήνα

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στα μέτρα ασφαλείας για το συλλαλητήριο της Κυριακής θα πάρουν μέρος περίπου 2.000 αστυνομικοί.
Παράλληλα, τα ελικόπτερα και τα drones της Αστυνομίας θα μεταδίδουν εικόνες από την πλατεία Συντάγματος, ενώ θα υπάρχουν κλούβες των ΜΑΤ ανάμεσα στη συγκέντρωση του Συντάγματος και την αντισυγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, λόγω του συλλαλητηρίου.
Ειδικότερα, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση από σήμερα, στις 22:00, ενώ θα διακοπεί η κυκλοφορία από αύριο (20/1), στις 6:00, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
Οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες που θα επικρατούν.

Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα κλείσουν

Κλειστοί την Κυριακή, από τις 10 το πρωί λόγω του συλλαλητηρίου, οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια με εντολή της αστυνομίας. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς στάση.