theofaneia-triglia

Τα ξημερώματα της Παρασκευής ήταν το πρώτο μας ραντεβού, ένα ραντεβού που θα μας άλλαζε θαρρώ τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα που θα ξεσήκωνε τις μνήμες θα ζωντάνευε τις ιστορίες μας, το μέρος συνάντησης σημαδιακό μπροστά τον Ιερό Ναό της Παντοβασίλισσας στη Νέα Τρίγλια, να ευλογήσει και αυτή το ταξίδι μας για την Τρίγλια την πανεπιστημιούπολη της εποχής την πόλη με το πλήθος των μοναστηριών και των εκκλησιών που σαν ζωγραφικός πίνακας προβάλει όταν την αντικρίζει ο κάθε επισκέπτης.
Ο δρόμος κουραστικός πολύωρος μα σου έδινε το τον απαιτούμενο χρόνο για σκέψεις, για αναθεωρήσεις γιατί να πάω; Όχι πρέπει να πάω: για όλους αυτούς που αφήσαμε πίσω, γιατί η ζωή συνεχίζετε. Γιατί αν θέλετε η επιστροφή στην Μικρά Ασία ξεκίνησε με έναν άλλο τρόπο πιο γλυκό χωρίς νομοθετικές και διεθνείς δεσμεύσεις αλλά με ουσιαστικό τρόπο με τον τρόπο που μόνο η καρδιά ξέρει.
Η πόλη της Τρίγλιας μας περίμενε, ο καιρός άνοιξε, το κρύο παραμέρισε, τα σύννεφα κρύφτηκαν. Οι κάτοικοι της και οι αρχές, μας υποδέχτηκαν σαν να μην υπήρχε το διάστημα των 97 χρόνων. Όλα περίμεναν, όλα ξαναγύρισαν πίσω.
theofaneia-triglia
Ο ποιμενάρχης της Ορθοδοξίας, ο Παναγιότατος Πατριάρχης μας κ.κ Βαρθολομαίος έδωσε με την άφιξη του το έναυσμα για τη πολυπόθητη Θεία Λειτουργία στον άλλοτε ναό της Μητρόπολης ή Της Αγίας Επίσκεψης σύμφωνα με πληροφορίες του ιερομόναχου με καταγωγή από την Τρίγλια, του πατέρα Θεοδόσιου, που εκπονεί μαζί με μια ομάδα επιστημών μια μελέτη για την περιοχή της Τριγλίας (κατά τον πολύ κόσμο Αγίου Βασιλείου).
Μπορεί να μην ήταν η εκκλησία που αφήσανε πριν το 1922 καθώς ο ναός εξυπηρετεί άλλες ανάγκες (χαρακτηρίστηκε ως πνευματικό κέντρο) με το που ακούστηκε όμως η πρώτη ψαλμωδία ο ναός έδειξε να θυμήθηκε και μια υπέροχη ατμόσφαιρα έλουσε τους παρευρισκομένους που θέλησαν να τιμήσουν τη στιγμή.
Από Ελλάδα από Ουκρανία από Βουλγαρία, από Νέα Τρίγλια, Ραφήνα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ορεστιάδα, Καβάλα, Σέρρες, Φλώρινα, Έδεσσα.
Τον Πατριάρχη πλαισίωναν στη Θεία Λειτουργία ο οικείος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, ο Επίσκοπος Αλικαρνασού κ. Αδριανός και κληρικοί από την Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα. Η τελετή είναι η πρώτη που πραγματοποιήθηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, γεγονός που την κάνει ιδιαίτερη.
Πλήθος πιστών μετέλαβαν σε ένδειξη σεβασμού της στιγμής και της πίστης τους στην Ορθοδοξία.

Η δημοτική αρχή των παλαιών Μουδανιών όπου ανήκει διοικητικά η παλιά Τρίγλια βοήθησε να εξελιχθούν όλα ομαλά και η δημοτική φιλαρμονική έπαιξε Ελληνικά μουσικά κομμάτια προς ένδειξη τιμής στους καλεσμένους τους. Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε η πομπή προς την σκάλα, στην προκυμαία της Τρίγλιας .

theofaneia-triglia
Όλα ήταν πια όπως παλιά. Τούρκοι και Έλληνες γιόρταζαν μαζί, ο καθένας για δικούς του λόγους την ηλιόλουστη αυτή ημέρα.
Τα ελληνικά σπίτια αγέρωχα περίμεναν χρόνια αυτή τη στιγμή, ο άλλοτε κεντρικός δρόμος με το τεράστιο πλάτανο και το ποτάμι να περνά κάτω από το οδόστρωμα.
Η πομπή πλησίαζε στην προκυμαία με πλήθος κόσμου, αριθμός που πλησίαζε τους χίλιους.
Όταν έστρεψα το κεφάλι κατά πάνω, είδα τα εκπαιδευτήρια, τους ναούς των Αγίου Γεωργίου, Αγίου Στεφάνου και πιο πάνω σαν οικοδέσποινα του χωριού την Παντοβασίλισσα.
theofaneia-triglia
theofaneia-triglia
Στον κόλπο της Κίου παρά τη χαμηλή θερμοκρασία τέσσερις Έλληνες από την Ορεστιάδα και δύο ομόθρησκοι Ουκρανοί ήταν εκεί πάνω σε σκάφος και περίμεναν το ρίξιμο του τιμίου Σταυρού στα νερά της θάλασσας του Μαρμαρά.
Η τελετή με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε. Η προκυμαία σαν άλλοτε γέμισε με Έλληνες. Όλα ίδια μα τόσο διαφορετικά.
theofaneia-triglia
theofaneia-triglia
theofaneia-triglia
Ο χρόνος μας τελείωνε, η επιστροφή στην Ελλάδα πλησίαζε, αλλά με αλλά συναισθήματα πια. Δεν φεύγαμε κυνηγημένοι όπως παλιά, το χαμόγελο πήρε θέση στα πρόσωπα γιατί  ξέραμε ότι αφήσαμε τα αποτυπώματα του Ελληνικού πνεύματος εδώ και παραμένει ζωντανό, στις εκκλησίες, στα εκπαιδευτήρια Ζαρίφη που στέκουν αγέρωχα περιμένοντας την ολοκλήρωση της αναστήλωσης τους, στα Ελληνικά σπίτια αριστουργήματα αρχιτεκτονικής που συνεχίζουν να φιλoξενούν ακόμα και σήμερα τους νέους ενοίκους τους διατηρώντας την επιβλητική αρχοντιά τους.
Όλα είναι εδώ ακόμα και το πέρασμα του χρόνου άφησε όμορφα τα σημάδια του στο χώρο.
Ανανεώθηκε το ραντεβού μας με χαμόγελο στα χείλη γιατί ξέραμε ότι αφήσαμε πολλά να θυμίζουν στους αιώνες το πέρασμα μας.
Το ραντεβού μας ορίστηκε ξανά. Μαζί μας ήταν όλοι αυτοί που είναι περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί, οι Άγιοι πατέρες με καταγωγή από την Τρίγλια οι απλοί Τριγλιανοί που αφήσαμε εδώ αλλά και αυτοί που δεν κατάφεραν ποτέ να επιστρέψουν.
theofaneia-triglia

Στο ρεπορτάζ μιλούν: Σταύρος Μπαμπαρουξής πρ.Παραρτήματος Απανταχού Τριγλιανών Ν. Τρίγλιας, Ηλίας Καρπούζης κάτοικος Ν. Τρίγλιας, Ανδρέας Καχαγιόγλου κάτοικος Ραφήνας, Ελένη Γκίγκογλου κάτοικος Ν. Τρίγλιας, Ιωάννα Παναγιωτοπούλου κάτοικος Αθηνών, Δημήτρης Ζέρβας κάτοικος Θεσσαλονίκης, Λίλικα Ζέρβα κάτοικος Θεσσαλονίκης, Τσικρίκας Βασίλης κάτοικος Ορεστιάδας, Λαζαρίδης Γιώργος βουλευτής, Μητροπολίτης Προύσας κ.κ. Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης, Δημήτρης Τσούφης κάτοικος Νέων Μουδανιών.
Ρεπορτάζ: Σουζάνα Καζάκα
Εικονοληψία – μοντάζ: Ζωή Γανίτη
Θα ακολουθήσει εκτενέστερο ρεπορτάζ απο την εκπομπή “Πολιτιστικό Ημερολόγιο”