Μείωση του αριθμού των φοιτητών στα ρουμανικά πανεπιστήμια καταγράφεται την τελευταία δεκαετία, τόνισε η υπουργός Παιδείας Εκατερίνα Αντρονέσκου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι βασικές αιτίες της μείωσης είναι το δημογραφικό πρόβλημα και η επιλογή μεγάλου αριθμού νέων να σπουδάσουν στο εξωτερικό. “ Σε διάστημα τριών ετών, ορισμένα πανεπιστήμια μπορεί να μην έχουν φοιτητές” σημείωσε η υπουργός, μεταδίδουν ρουμανικά μέσα ενημέρωσης.
“Πρέπει να βρούμε λύσεις. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε περισσότερους από 60.000 – 70.000 αποφοίτους γυμνασίου σε τρία χρόνια. Τι θα συμβεί στα πανεπιστήμια μας; “διερωτήθηκε η υπουργός.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα,  το 2018, το 10% των νέων της χώρας αποφάσισε να σπουδάσει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και μόνο 383.000 εισήχθησαν σε ρουμανικά πανεπιστήμια.
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 20.000 αλλοδαποί φοιτούν σε ρουμάνικα πανεπιστήμια. Οι σχολές προτίμησής τους είναι αυτές της Ιατρικής και της επιστήμης της πληροφορικής.