Άρθρο του Νίκου Καραγιαννακίδη για την σελίδα orthodoxia-ellhnismos.gr:
“«Ἡ Συμφωνία των Πρεσπών» ξεκίνησε να εφαρμόζεται απὸ το δήμο Θεσσαλονίκης ή μήπως ξεκίνησε ἡ παραβίασή της απὸ τον ἴδιο φορέα; Χθες πριν τη λιτανεία του Αγίου Φωτίου ὁ προϊστάμενος του ναού είπε ότι ἡ φιλαρμονική του δήμου δεν θα συνόδευε την περιφορά ενώ ὁ ἴδιος είχε ζητήσει μεταξύ των εμβατηρίων που θα παιάνιζαν, να ακουστεί κι αυτό της «Μακεδονίας Ξακουστής». Ὁ δήμος αρνήθηκε και έτσι, για πρώτη φορά, έγινε ἡ λιτανεία χωρίς μπάντα!
Κατά την άποψη μου η άρνηση του δήμου να παιανίσει το συγκεκριμένο εμβατήριο συνιστά ευθεία παραβίαση της «Συμφωνίας των Πρεσπών». Το εμβατήριο αναφέρεται πλήρως στην ιστορία της Μακεδονίας, όπως την εννοεί το πρώτο μέρος, δηλαδή ἡ Ελλάδα και ουδόλως αναφέρεται στο δεύτερο μέρος, δηλαδή στην ΠΓΔΜ. Ειδικότερα, με τους Σκοπιανούς ἡ χώρα και το έθνος μας.
ουδέποτε ήρθαν σε ρήξη και το εμβατήριο αναφέρεται σε Βούλγαρους, Ούνους, Οθωμανούς και λοιπούς κατακτητὲς ή επιδόξους κατακτητὲς ποὺ επιχείρησαν να υφαρπάξουν τη Μακεδονία ΜΑΣ.
Συνεπώς, ἡ άρνηση του δήμου (και του απερχόμενου δημάρχου) συνιστά ευθεία παράβαση της συμφωνίας και μάλιστα με ρατσιστικό τρόπο, ἀφου ουσιαστικά συνιστά αρνητική αναγνώριση του ότι οι Σκοπιανοὶ είναι είτε Σλάβοι, είτε Βούλγαροι, είτε Οθωμανοὶ είτε Τουρκαλβανοὶ είτε οτιδήποτε άλλο, εκτός απὸ αυτὸ πού, αν και προσπαθούν, δεν προσδιορίζουν, ωστόσο, επιτυχώς, στην Συμφωνία των Πρεσπών (ακόμη δεν προσδιορίζεται απὸ που κρατεί ἡ σκούφια τους).
Όταν, επομένως, αρχίσουν να καταλαβαίνουν απὸ γράμματα οι δήθεν προοδευτικοί, καλό θα είναι να μας ξηγήσουν ποιό πρόβλημα δημιουργεί στη γειτονία μας με την ΠΓΔΜ το συγκεκριμένο εμβατήριο. Αισθάνονται οι Σκοπιανοί βάρβαροι που πολέμησαν κατά των Ελλήνων και του Μ. Αλεξάνδρου και των απογόνων του και τους ενοχλεί το εμβατήριο; Μήπως Βούλγαροι, καθότι στην παλαιότερη μορφή του το εμβατήριο μιλούσε μόνον για Βούλγαρους και για λόγους πολιτικής ορθότητας άλλαξε σε εν γένει βάρβαρους;
Κατά την άποψη μου δεν υπάρχει πιο μεγάλη αναγνώριση της βουλγαρικής εθνότητας του γειτονικού λαού, απὸ την αρνητική αυτὴ αναγνώριση, στην οποία προέβη ὁ απερχόμενος δήμαρχος που στήριζε μέχρι πρότινος το κυβερνών κόμμα. «Ευχαριστούμε» λοιπόν τον κ. δήμαρχο για την αποκατάσταση της αλήθειας και το γκρέμισμα της ανιστόρητης Συμφωνίας των Πρεσπών. Καλό θα είναι να γνωρίζει αυτὸς και οι όμοιοι του ότι το Δίκαιο, διεθνὲς και ιδιωτικό, έχει δύο μορφὲς αναγνώρισης, τη θετική και την αρνητική.”