Με διάτρητο το τείχος ανοσίας των επαγγελματιών υγείας πορεύεται η χώρα μέσα στην καρδιά της εποχικής επιδημίας της γρίπης.
Μία νοσηλεύτρια έχει διασωληνωθεί μετά τις επιπλοκές που εμφάνισε λόγω της γρίπης και παραμένει μέχρι σήμερα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου της Αθήνας, με την κατάστασή της να χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Το κρούσμα είναι ενδεικτικό των κενών στη θωράκιση του υγειονομικού προσωπικού του συστήματος δημόσιας υγείας, που αποτελεί ουσιαστικά και τον «στρατό» για την αντιμετώπιση της γρίπης που επελαύνει.
Με τους νεκρούς και τους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να αυξάνονται δραματικά μέρα με την ημέρα (39 θάνατοι και 165 νοσηλευθέντες σε Εντατική έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα), το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) παραδέχονται πως δεν έχουν σαφή στοιχεία για τον εμβολιασμό γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ, των επαγγελματιών δηλαδή που καλούνται να περιθάλψουν όσους χρειάζονται υπηρεσίες υγείας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που κυριαρχεί η γρίπη και οι δομές υγείας βρίσκονται ούτως ή άλλως στα όριά τους.
Αυτό που έχουν οι αρμόδιοι – και το είπαν την Πέμπτη στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την εποχική γρίπη στο ΚΕΕΛΠΝΟ- είναι… εκτιμήσεις: «εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί η κάλυψη των υγειονομικών εργαζομένων στο ΠΕΔΥ, τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία σε σχέση με την περσινή περίοδο γρίπης».
Σημειώνεται ότι την περίοδο 2017 -2018 εμβολιάστηκε το 24,90% των επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία και το 40,20% στα Κέντρα Υγείας – πρόκειται για ποσοστά χαμηλά ιδίως σε σύγκριση με εκείνα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης εμφανίζουν οι γιατροί (40,3%) και ακολουθούν οι νοσηλευτές (35,1%), οι τεχνικοί (31,7%), οι διοικητικοί (31,2%) και το λοιπό επιστημονικό προσωπικό (29,2%).
Αυτό που ανέφεραν οι αρμόδιοι πως γνωρίζουν είναι ότι από τα 2,2 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια που εισήχθησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, 20.000 εμβόλια διατέθηκαν σε δημόσιες δομές για τη δωρεάν κάλυψη των εργαζομένων. Περαιτέρω στοιχεία για το πού διατέθηκαν και πόσα εμβόλια τελικώς χορηγήθηκαν δεν δόθηκαν αρμοδίως.
Το θολό τοπίο για τους επαγγελματίες υγείας που έχουν εμβολιαστεί μόνο ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί. Οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από γρίπη, κίνδυνος που μειώνεται δραστικά με τη χορήγηση αντιγριπικού εμβολίου. Επίσης φροντίζουν ασθενείς ευαίσθητους, που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση από τη γρίπη, και αποτελούν πηγή μετάδοσης της γρίπης προς τους ασθενείς τους, συνεπώς πρέπει να τους προστατεύουν. Το να μην αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο αυτό ένας εργαζόμενος σε δομή υγείας και να αφήνεται στη διακριτική του ευχέρεια ο εμβολιασμός, παρότι αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τους νοσηλευόμενους, τείνει να αποτελεί τον κανόνα στα νοσοκομεία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πέρυσι νόσησαν με σοβαρή μορφή της γρίπης δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές.
Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας: το σύστημα βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του για να αντιμετωπίσει τη γρίπη!
Παρά τον αριθμό των θανάτων – 21 σε μία μόλις εβδομάδα, συν ο θάνατος του βρέφους που καταγράφηκε σήμερα- και των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ – 60 νοσηλεύονται σήμερα και 165 έχουν εισαχθεί από την αρχή της εφετινής περιόδου- στο υπουργείο Υγείας βλέπουν απλώς μια αναμενόμενη, αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης καθώς επίσης καλά αντανακλαστικά των υγειονομικών υπηρεσιών: «εφέτος έγινε έγκαιρα η καμπάνια για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, έχουμε το καλύτερο ποσοστό εμβολιασμού των τελευταίων χρόνων (σσ υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις για τον εμβολιασμό οι οποίες δεν ανακοινώθηκαν), έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων που εισήχθησαν, επάρκεια αντι-ιικών φαρμάκων, έχουμε νοσοκομεία σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά περιστατικά γρίπης (σσ η πολύωρη αναμονή των ασθενών με γρίπη και σοβαρές επιπλοκές της στα Επείγοντα των νοσοκομείων και η υπολειτουργούσα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτυπώνουν ετοιμότητα ή διάλυση;) και τέλος έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό λειτουργουσών ΜΕΘ των τελευταίων χρόνων (σσ η λίστα με τους δεκάδες ασθενείς που περιμένουν να αδειάσει κρεβάτι σε ΜΕΘ θεωρείται δείκτης ετοιμότητας;)» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννης Μπασκόζος, στη συνέντευξη τύπου του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι η επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο και πως το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει την επέλαση της γρίπης και τους βαρέως ασθενείς. Ουδείς τολμά να σκεφθεί πού θα είχαν εκτιναχθεί οι ασθενείς και οι νεκροί εάν το σύστημα δημόσιας υγείας δεν βρισκόταν στην καλύτερη στιγμή του, όπως θεωρεί το υπουργείο Υγείας.
Μεγάλη η εξάπλωση της γρίπης
Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ χαρακτήρισαν μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλα έτη την εξάπλωση της γρίπης εφέτος. Μέχρι και τον Ιανουάριο είχαν καταγραφεί 6 κρούσματα γρίπης, και μέσα σε πέντε εβδομάδες ο αριθμός τους εκτινάχθηκε στα 165. Αναλόγως με τους θανάτους: μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο είχε καταγραφεί ένα μοιραίο κρούσμα, και πλέον οι θάνατοι λόγω γρίπης ανέρχονται στους 38 (μέχρι και την περασμένη Κυριακή), με τους 20 εξ αυτών να καταγράφονται σε επτά μόλις ημέρες.
Οι ειδικοί ανέφεραν πως τουλάχιστον το 15% του πληθυσμού νοσεί με γρίπη αυτό το διάστημα, με τα παιδιά και γενικώς τους νέους, παραγωγικούς ανθρώπους να πλήττονται από το κυρίαρχο στέλεχος, το πανδημικό Α(Η1Ν1). Είναι χαρακτηριστικό ότι 2 παιδιά έχουν καταλήξει, ενώ συνολικά 9 παιδιά νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ – δύο παραμένουν ακόμη νοσηλευόμενα.
Η σύσταση των επιστημόνων προς τους γονείς σε ό,τι αφορά τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης ήταν η έγκαιρη επικοινωνία με τον γιατρό μέσα στο πρώτο 48ωρο και σε κάθε περίπτωση βαριάς και ταχείας επιδείνωσης. Ανέφεραν επίσης πως η επιδημία γρίπης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς ώστε να προταχθούν και να διδαχθούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και η σημασία τους. Τέλος, τόνισαν την αξία του εμβολιασμού παρότι βεβαίως στην πράξη ακυρώνουν ουσιαστικά το μέτρο, όταν ανοίγουν την πόρτα στα σχολεία σε όλα τα παιδιά, ακόμη και με ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι και τα 9 παιδιά που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ήταν ανεμβολίαστα. Από τους 165 που έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ, μόνο το 15% ήταν εμβολιασμένοι ενώ το 85% των νοσηλευόμενων ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και χρειάζονταν το αντιγριπικό εμβόλιο.
Το κύμα της γρίπης αναμένεται να παραμείνει ψηλά για τουλάχιστον άλλες τέσσερις εβδομάδες, μέχρι να αρχίσει η υποχώρησή του.
Πηγή: protothema.gr