Ειδικοί ανακάλυψαν εκατοντάδες σημάδια σκαλισμένα πάνω στα τοιχώματα σπηλαίου, σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατούν μακριά τα κακά πνεύματα.
Η σημασία των σκαλισμάτων αυτών αποκαλύφθηκε από ειδικούς στο φαράγγι Creswell Crags, καθώς στο παρελθόν επιστήμονες θεωρούσαν ότι ήταν απλώς ανόητα γκράφιτι άνευ σημασίας.
«Αυτά τα σημάδια κατά των μαγισσών ήταν μπροστά στα μάτια μας!» είπε ο John Charlesworth, ένας από τους ανθρώπους που αποκρυπτογράφησαν τη σημασία των σκαλισμάτων.
Tα σκαλίσματα εντοπίστηκαν τον Οκτώβριο και ακαδημαϊκοί επιδίδονται, έκτοτε, σε αγώνα για να τα μελετήσουν.
Μέχρι στιγμής, τα περίεργα σκαλίσματα δεν έχουν χρονολογηθεί αλλά ειδικοί αναφέρουν ότι άλλες αντίστοιχες αναπαραστάσεις που έχουν βρεθεί σε σπίτια εικάζεται ότι δημιουργήθηκαν κάποια στιγμή ανάμεσα στο 1550 και το 1750. Πιθανολογείται ότι τα δημιούργησαν κάτοικοι της περιοχής, που φοβόντουσαν ότι θα βγει το «κακό» μέσα από τα σπήλαια.
Στο παρελθόν, αντίστοιχα σκαλίσματα και σημάδια έχουν εντοπιστεί και σε άλλα σπήλαια αλλά και εκκλησίες. Ερευνητές και ιστορικοί πιστεύουν ότι στόχος τους ήταν να κρατήσουν μακριά τις ασθένειες, τον θάνατο και να φέρουν καλοτυχία στον τρύγο.
Ανάμεσα στα χαραγμένα σημάδια είναι και τα γράμματα «VV», μια αναφορά στην Παναγιά που στα αγγλικά αποκαλείται και «Virgin of Virgins» ή «Παρθένα των Παρθένων».
Υπάρχουν και σκαλίσματα διαγώνιων γραμμών, λαβύρινθων και κουτιών, τα οποία θα «φυλάκιζαν» τα κακά πνεύματα.
Όπως γράφει το CNNi αλλά και πολλές βρετανικές εφημερίδες, η ανακάλυψη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δεν έχει εντοπιστεί ποτέ μεγαλύτερη «συλλογή» αποτρεπτικών σημαδιών στη Βρετανία.
«Ακόμη και πριν από 200 χρόνια, η αγγλική ύπαιθρος ήταν πολύ διαφορετικό μέρος… Θάνατος και ασθένειες ήταν καθημερινό φαινόμενο και είναι λογικό να επιρρίπτονται ευθύνες σε σκοτεινές δυνάμεις» είπε ο Ντάνκαν Γουίλσον, διευθυντής του οργανισμού Historic England.
«Μπορούμε μόνο να εικάσουμε τι φοβόντουσαν οι χωρικοί του Creswell ότι μπορεί να βγει από τον κάτω κόσμο μέσω του σπηλαίου» ολοκλήρωσε λέγοντας ο ίδιος.


Πηγή: cnn.gr