Στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης συζητήθηκε τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου η υπόθεση των διεκδικήσεων Βαρδινογιάννη σε εκτάσεις της Σιθωνίας, και συγκεκριμένα 54.000 στρεμμάτων. Οι προτάσεις κατατέθηκαν και από τις δύο πλευρές και τώρα αναμένεται εντός τριμήνου περίπου να εκδοθεί η απόφαση που θα κρίνει την τύχη της Σιθωνίας, καθώς πρόκειται για στρέμματα που διεκδικεί από το Ελληνικό Δημόσιο η ΣΕΚΑ ΑΕ συμφερόντων Βαρδινογιάννη.
Άλλωστε, στην παραπάνω έκταση περιλαμβάνονται 12 χιλιάδες στρέμματα ιδιοκτησίας των κατοίκων. Σχεδόν το σύνολο των οικογενειών στον Άγιο Νικόλαο έχουν κομμάτι γης στην εν λόγω έκταση.
Θυμίζουμε ότι η υπόθεση πάει πίσω στον Απρίλιο του 1973 όταν το Συμβούλιο ιδιοκτησίας δημόσιων δασών παρέπεμψε στο δασαρχείο Πολυγύρου την εξέταση του θέματος για την αίτηση που είχε καταθέσει η Μονή Ξενοφώντος για την παραχώρηση της έκτασης ήδη από το 1971 στη ΣΕΚΑ του Βαρδινογιάννη. Το δασαρχείο στη συνέχεια εξέδωσε άμεσα απόφαση θετική προς τη μονή. Την 1η Οκτωβρίου 1973, ο Υπουργός Γεωργίας της χούντας υπέγραψε και την απόφαση, με την οποία ουσιαστικά εκχώρησε στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος 54.000 στρέμματα δασικής έκτασης στην περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής, στη βάση των ισχυρισμών της Μονής, ότι διέθετε σχετικά οθωμανικά έγγραφα.
Οι δικηγόροι των κατοίκων και του δημοσίου είχαν κερδίσει το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό, όπου είχαν απορριφθεί οι αγωγές της Εταιρίας συμφερόντων Βαρδινογιάννη.