Με μεγάλη προσέλευση εμπορικών επισκεπτών και με συναντήσεις σε χίλια πεντακόσια προγραμματισμένα επιχειρηματικά ραντεβού συνεχίζονται οι εκθέσεις Detrop & Oenos, μέχρι και αύριο, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Το «δίδυμο» των εκθέσεων Detrop – Oenos συγκεντρώνει φέτος επτακόσιους άμεσους και έμμεσους εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και περισσότερους από διακόσιους προσκεκλημένους ξένους αγοραστές (hosted buyers) από είκοσι επτά  χώρες.
Παρούσες στην έκθεση είναι και οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας.
Πόλος έλξης είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις της Detrop και της Oenos, όπου το pairing experience, δηλαδή η ουσιαστική και ολοκληρωμένη γνωριμία του επισκέπτη με το προϊόν και τον παραγωγό του συνιστά την ιδανική παρουσίαση για τα τρόφιμα και τα ποτά, τα οποία παρουσιάζονται στις δύο εκθέσεις.
Σημαντική παράλληλη εκδήλωση είναι η “Tastes Discovery Zone”, στο περίπτερο 13 και 15, αλλά και στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι Βελλίδης», που πραγματοποιείται απο την ΔΕΘ – Helexpo, σε συνεργασία με την εταιρεία Chef Stories. Το Tastes Discovery Zone αναδεικνύει μεταξύ άλλων διαφορετικές περιοχές και τις τοπικές κουζίνες τους, την ελληνική μπύρα και το ελληνικό  street food, τις ελληνικές “υπερτροφές”, υλικά προϊόντα και ιδέες.
Επίσης, διοργανώνεται το 1o Συνέδριο Σύνδεσης Πανεπιστημιακής Γνώσης-Επιχειρηματικότητας για τον κλάδο των τροφίμων-ποτών (University-Business Conference UBC) από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΔΕΘ – Helexpo, με μια προσπάθεια να συνένωσης δυνάμεων από το χώρο των επιχειρήσεων και των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Ακόμη, οι Hellenic Artisan Butchers – Λέσχη Ελλήνων Κρεοτεχνών τραβούν την προσοχή, με δημιουργίες παρασκευασμάτων, οστεογλυπτικής, κρεογλυπτικής, Dry Aged, γευστικές δοκιμές κ.α.
‘Αλλη παράλληλη εκδήλωση είναι ο 11ος διεθνής διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης  και, τέλος, ο τηλεοπτικός διαγωνισμός Μαγειρικής “Αγαπημένο Πιάτο”,  που δημιουργεί πολλές γαστρονομικές συγκινήσεις μέσα από πρωτότυπους διαγωνισμούς.
Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκονται, μέχρι και σήμερα, η Agrothessaly στην Λάρισα και μέχρι αύριο η Furnidec/The Interior Show στο Mec Παιανίας και η Athens International Jewellery Show στο Metropolitan Expo.