Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αίτηση των δικαιούχων, του επιδόματος παιδιού άνοιξε την Πέμπτη σε ΗΔΙΚΑ και ΟΠΕΚΑ. Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 124.664 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί 104.597.
Η πλατφόρμα αιτήσεων Α21 είναι και φέτος προσβάσιμη όπως και πέρυσι μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) και της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr). Η είσοδος γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.
Στην πρώτη σελίδα της πλατφόρμας οι ενδιαφερόμενοι βλέπουν αναλυτικά τα 7 απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν, για να υποβάλλουν οριστικά την αίτησή τους. Στις Ερωτήσεις και Απαντήσεις (FAQ) της πλατφόρμας οι δικαιούχοι θα βρουν χρήσιμες πληροφορίες για επιμέρους λεπτομέρειες αναφορικά με το Επίδομα Παιδιού.

Πότε καταβάλλονται οι δόσεις

Η πρώτη διμηνιαία δόση του 2019 (για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο) πρόκειται να καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου σε όλους όσους θα έχουν υποβάλλει νέα αίτηση για το 2019 μέχρι και 26 Μαρτίου και αυτή θα έχει εγκριθεί.
Για τη χορήγηση της δόσης του Α διμήνου 2019 πρόκειται να ληφθεί υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2017 (περσινή φορολογική δήλωση). Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν φέτος στο Α21 του 2019.
Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος οι τεχνικές δυνατότητες της νέας πλατφόρμας εγγυώνται πως το σύνολο των δικαιούχων που επιθυμούν να υποβάλλουν εγκαίρως αίτηση Α21 θα έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 η υποβολή των αιτήσεων

Αιτήσεις Α21 για το επίδομα παιδιού 2019 θα υποβάλλονται διαρκώς – όπως και πέρυσι – μέχρι και 15 Ιανουαρίου 2020. Συνεπώς, αυτονόητο είναι πως αμέσως μετά την εκκαθάριση της καταβολής της πρώτης δόσης για το 2019, η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις. Οι καταβολές θα είναι διμηνιαίες όπως και το 2018. Τα δικαιούμενα ποσά θα καταβάλλονται αναδρομικά για το 2019, όποτε κι αν υποβάλλουν οι δικαιούχοι την αίτησή τους έως και 15/1/2020, όπως έγινε και πέρυσι.
Έπειτα από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητική αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από αυτό που δικαιούται, τότε αυτό συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με το ποσό των επόμενων πληρωμών.
Σημειώνεται ότι παγίως τα οικογενειακά επιδόματα δίδονται για ένα ημερολογιακό έτος και ακολούθως ο δικαιούχος πρέπει να επανυποβάλλει νέα αίτηση. Η νέα σύγχρονη πλατφόρμα ηλεκτρονικών αιτήσεων, που αναπτύχθηκε από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και λειτουργεί εκτός περιβάλλοντος taxis, τέθηκε φέτος σε λειτουργία εγκαίρως, ώστε όλοι οι δικαιούχοι να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της οικογενειακής τους κατάστασης (π.χ. παιδιά που σπουδάζουν κλπ) ώστε να λάβουν το επίδομα που δικαιούνται, παρόλο που δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
από ethnos.gr