Οι καθυστερήσεις στον προσδιορισμό του διάδοχου καθεστώτος του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν επέτρεψαν στο Eurogroup να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης ύψους 970 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα και την ενεργοποίηση της δέσμης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το ότι η Ευρωομάδα δεν έδωσε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της δόσης, λέγοντας πως η συμφωνία Ελλάδος – θεσμών θα αποκρυσταλλωθεί τις επόμενες ημέρες και πως η δόση θα μπορέσει να εκταμιευθεί το αργότερο μέχρι το Eurogroup του Απριλίου.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο θέλησε και αυτός να ρίξει του τόνους. Όπως είπε, τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει πολλή δουλειά και βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία, αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως εξαιρετική εξέλιξη την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου από την Ελλάδα.
Την εκκρεμότητα αναφορικά με το επόμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ανέδειξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Έχουμε ήδη δημοσιεύσει την έκθεση και διαπιστώνουμε ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα είναι ευρύτερα στο σωστό δρόμο. Το κύριο θέμα που εκκρεμεί είναι αυτό της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Και σε αυτό το θέμα μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά δεν καταλήξαμε ακόμα» συμπλήρωσε.
του Θανάση Κουκάκη από CNN Greece