Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για την στήριξη του εισοδήματος των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, ώστε να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα κονδύλια, εθνικά και κοινοτικά, αλλά και σε τεχνικές και πρακτικές που θα τους επιτρέπουν να περιορίζουν στο μέτρο του δυνατού τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, υπογράμμισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ),γενικός διευθυντής ΣΕΚΕ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός.

Μιλώντας στο περιθώριο του 2ου συνεδρίου του ΣΑΣΟΕΕ στη Θεσσαλονίκη, με θέμα “Κλιματική Αλλαγή και Αγροτική Ανάπτυξη”, ο κ. Κοντός, επισήμανε, ότι πλέον καταγράφονται έντονες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα. “Αρκεί να σας πω ότι το 2018 είχαμε 42% μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα, πτώση 30-40% της παραγωγής στα ροδάκινα ανάλογα με την περιοχή, κάμψη 30% στα καπνά και υποχώρηση 40% στα ακτινίδια, ενώ δεν έλειψε και η υποβάθμιση της ποιότητας”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, τα χρονικά περιθώρια στένεψαν και πρέπει να δούμε πως θα την αντιμετωπίσουμε”.


“Θέση του ΣΑΣΟΕΕ αποτελεί ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας στο εισόδημα των αγροτών που θα είναι και από τον ΕΛΓΑ που διαχειρίζεται χρήματα αγροτών, αλλά και από την ΚΑΠ την περίοδο 2021 και μετά. Θα πρέπει ένα μέρος κονδυλίων από τον δεύτερο πυλώνα της νέας ΚΑΠ να πάνε στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και στη στήριξη των παραγωγών”, είπε ο κ. Κοντός και τόνισε: “στο σημείο αυτό θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και ένα σχήμα στο οποίο να συνυπάρχουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στο νέο ταμείο που μπορεί να δημιουργηθεί”.


Κατά τον κ. Κοντό, “το δίχτυ ασφαλείας θα πρέπει να περιλαμβάνει και εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών, έτσι ώστε να προβλέπονται στο μέτρο του εφικτού οι καταστροφές και δυσμενείς επιτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την ευφυή γεωργία και ότι άλλο μπορεί να γίνει, προκειμένου να μπορούμε να προλαμβάνουμε και να προγραμματίζουμε την κάλυψη των αγροτών από την κλιματική αλλαγή”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ