Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2019 «Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω»
Ο φετινός εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας νερού βρίσκει 2.1 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη χωρίς ασφαλές νερό. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα οι ευθύνες όλων μας είναι πολύ μεγάλες και κυρίως όλων όσων καθορίζουν τις πολιτικές όχι μόνο για τους φυσικούς πόρους και το νερό γενικά, αλλά για την αειφορία, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη. Μέλημα όλων μας οφείλει να είναι η διασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό σε όλους, χωρίς να αφήσουμε κάποιους πίσω.
Προς την κατεύθυνση αυτή ένας από τους σημαντικότερους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG 6) είναι καθαρό νερό και αποχέτευση για όλους μέχρι το 2030. Η καθολική  και ισότιμη πρόσβαση στο νερό αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που σημαίνει ότι όλοι χωρίς διακρίσεις έχουν το δικαίωμα σε επαρκές και ασφαλές νερό.
Δυστυχώς όμως οι διακρίσεις όσον αφορά την παροχή νερού, με βάση διάφορα κριτήρια όπως φυλετικά, έμφυλα, οικονομικά, εθνικά, κοινωνικά κριτήρια δεν έχουν μέχρι σήμερα εξαλειφθεί. Ευάλωτες ομάδες έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην πρόσβαση σε νερό. Σημειωτέον είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία οι γυναίκες είναι επιφορτισμένες με το καθήκον να αναζητήσουν  και να μεταφέρουν το νερό στο σπίτι. Και οι γυναίκες αυτές δεν έχουν κανένα ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση του νερού.
Στο πλαίσιο αυτό, το γεγονός ότι η Οδηγία 98/83/ΕΚ σχετικά με την ποιότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση επιδιώκει να διασφαλίσει την πρόσβαση σε πόσιμο νερό καθολικά σε όλους τους ανθρώπους, αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο αγώνας για την υπεράσπιση του νερού ως δημόσιο κοινό αγαθό είναι θεμελιώδους σημασίας όπως και ο κοινωνικός έλεγχος του νερού. Οι προβληματισμοί που αναδεικνύονται από τα κινήματα για το νερό ανά τον κόσμο εδράζονται ακριβώς εκεί, δηλαδή στην  υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και στη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν  την αναγκαιότητα της ύπαρξης δημόσιων πολιτικών για τον κοινωνικό έλεγχο του νερού και την προστασία του φυσικού του κύκλου.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν προκειμένου να βρουν πόσιμο νερό. Πρόκειται για μια ακόμα διάσταση της κλιματικής αλλαγής, η οποία επιδρά καθοριστικά στους υδατικούς πόρους καθιστώντας τους ανεπαρκείς. Κι αυτό αναδεικνύει την επισφάλεια των υδατικών πόρων, τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία από την ανεπάρκειά τους και την κοινωνική διάσταση της πρόσβασης όλων σε ασφαλές πόσιμο νερό.
Για ακόμα μια χρονιά, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού έρχεται να αναδείξει το νερό ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Στον αγώνα για την περιβαλλοντική προστασία, την κλιματική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, το δικαίωμα στο νερό αποτελεί τον αναγκαίο συνδετικό κρίκο. Και σε αυτόν τον αγώνα δε μπορούμε να αφήσουμε κανέναν πίσω.