Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. αξιοποιεί πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών που προγραμματίζονται για τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.
Οι αστυνομικές δυνάμεις θα τοποθετηθούν σε χωρισμένους τομείς και παράλληλα ακτίνες κατά μήκος της διαδρομής παρέλασης και των δρομολογίων των επισήμων.
Ενισχυμένα θα είναι τα μέτρα ασφάλειας γύρω από τη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα γίνει η δοξολογία, παρουσία μελών της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων.
Και παρότι η κεντρική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, ο φόβος των Αρχών είναι ότι θα υπάρξει ένταση στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις.
Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες πως άτομα θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένταση ή επεισόδια πετώντας φέιγ βολάν και φωνάζοντας συνθήματα.
Από χτες, οι Αρχές ασφαλείας προσπαθούσαν να διαπιστώσουν εάν κάποιοι θα επιχειρήσουν να προγραμματίσουν κάτι πιο οργανωμένο, με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου. Όπως, όμως, έλεγαν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., η μέχρι τώρα εικόνα που υπάρχει είναι ότι μικρές ομάδες οργανώνουν την εμφάνισή τους στις παρελάσεις -ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.
Οι εντολές που έχουν δοθεί στους αστυνομικούς που θα είναι στα μέτρα ασφαλείας είναι να μην ματαιωθεί καμία παρέλαση και να αποφευχθούν οποιαδήποτε έκτροπα. Μάλιστα, σε περίπτωση που εκδηλωθούν θα πρέπει να απομονωθούν και να μην πάρουν έκταση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των αρχών, οι περιοχές όπου θα εκδηλωθεί ένταση είναι η Θεσσαλονίκη, τα Γιαννιτσά, η Κατερίνη, η Βέροια και η Καβάλα.
Οι επίσημοι που θα παρακολουθήσουν τις παρελάσεις θα είναι σε κλοιό από την ώρα που θα βρίσκονται στους ιερούς ναούς για τη Θεία Λειτουργία ενώ οι εξέδρες θα φυλάσσονται από αστυνομικούς, κυρίως με πολιτικά.
Στην Αθήνα, κατά μήκος της στρατιωτικής παρέλασης θα γίνονται περιπολίες αστυνομικών για να μεταφέρουν στο κέντρο επιχειρήσεων κάθε κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση.
Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί
Σε ισχύ έχουν τεθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, με διακοπή της κυκλοφορίας και απαγόρευση στάσης – στάθμευσης από τις 6:00 το πρωί μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων στις Λεωφόρους και οδούς και στις κάθετους αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό:
• Λ. Βασιλίσσης Σοφίας στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλίσσης Αμαλίας και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας
• Ηρ. Αττικού
• Βασιλέως Γεωργίου Β΄
• Βασιλέως Γεωργίου Α΄
• Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας
• Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου)
• Πλατεία Ομονοίας
• Πειραιώς στο τμήμα μεταξύ της πλατείας Ομονοίας και της Ιεράς Οδού και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας
• Αθηνάς
• Αγ. Κωνσταντίνου
• Πλατεία Καραϊσκάκη
• 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) στο τμήμα μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Λεωφόρου Αλεξάνδρας και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας
• Θ. Δηλιγιάννη στο τμήμα μεταξύ της πλ. Καραϊσκάκη και της οδού Ι. Μεταξά και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας
• Πλ. Συντάγματος
• Φιλελλήνων
• Σταδίου
• Λ. Συγγρού στο τμήμα μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Διον. Αρεοπαγίτου και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας
• Ακαδημίας
• Βασιλίσσης Όλγας
• Αθ. Διάκου
Η Τροχαία συστήνει στους οδηγούς να αποφύγουν να κινηθούν προς το κέντρο της Αθήνας τις ώρες διεξαγωγής των παρελάσεων και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και περιορισμοί στη στάση και στάθμευση οχημάτων θα εφαρμοστούν και αρκετούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης οι περιορισμοί ισχύουν ήδη από 03.00 και θα παραμείνουν μέχρι και τη λήξη της παρέλασης.
Συγκεκριμένα θα ισχύσουν ρυθμίσεις ενώ δεν θα επιτρέπεται η στάση και στάθμευση, στους παρακάτω δρόμους της πόλης:
– Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου,
– 30ης Οκτωβρίου,
– Λεωφ. Στρατού, στο τμήμα της από την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Καυτανζόγλου,
– Ανώνυμη Οδό ανατολικά της πλατείας Ηλεκτρικής, που ενώνει τη Β. Γεωργίου με τη Λεωφ. Μ.Αλεξάνδρου και
– Νικολάου Γερμανού.
Από την 07.00 ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στις οδούς:
– Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου,
– 30ης Οκτωβρίου,
– Καλλιδοπούλου, στο τμήμα της από τη Λεωφ.Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου,
– Στρατηγού Κακαβού,
– Αθαν. Σουλιώτη, στο τμήμα της από την οδό Καλλιδοπούλου μέχρι την οδό Κακαβού,
– Λεωφ. Στρατού, στο τμήμα της από την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Καυτανζόγλου,
– Καραϊσκάκη, στο τμήμα της από Λεωφ. Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου και
– Νικολάου Γερμανού.
Ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες, διακοπές της κυκλοφορίας θα γίνουν και στους γύρω δρόμους.
Για τις παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχει εκδοθεί σχετική Απόφαση από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.
Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης θα λάβει αυξημένα μέτρα με το σύνολο της δυνάμεώς της και στις καίριες διασταυρώσεις θα υπάρχουν ρυθμιστές τροχονόμοι, ενώ ανάλογα μέτρα τροχαίας θα ληφθούν και σε άλλους Δήμους και Κοινότητες του Νομού Θεσσαλονίκης όπου θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις.
Πηγή: cnn.gr, iefimerida.gr