Μπορεί ο CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος, να είναι ο πλουσιότερος ανθρώπος του κόσμου, όμως οι εργαζόμενοι της εταιρείας καταγγέλλουν πως υποφέρουν από εργατικά ατυχήματα και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.
Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες εργαζομένων στα γραφεία και τις αποθήκες της Amazon, οι οποίοι δηλώνουν πως παρότι υποφέρουν από τραυματισμούς που προκλήθηκαν εν ώρα εργασίας, δεν έλαβαν την απαραίτητη και απαιτούμενη από το νόμο βοήθεια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το οποίο αναφέρεται σε προσωπικές ιστορίες εργαζομένων, πολλοί είναι αυτοί που έχουν κινηθεί δικαστικά εναντίον της εταιρείας και έχουν δικαιωθεί.
Μια από αυτούς είναι η Μισέλ Κίνονς, η οποία εργαζόταν στις εγκαταστάσεις της Amazon στο Τέξας, και σε ηλικία μόλις 27 ετών χρειάστηκε να κάνει εγχείρηση στο χέρι της. Η ίδια δηλώνει πως είχε απευθυνθεί πολλές φορές στο ιατρικό κέντρο της εταιρείας, όπως όφειλε, όμως το ιατρικό προσωπικό την «έστελνε» πίσω στη δουλειά της στις αποθήκες.
Όπως αποκαλύπτει, χρειάστηκε να προχωρήσει σε εγχείρηση στο χέρι της, όμως η εταιρεία δεν ενέκρινε το χειρουργείο, η ίδια κινήθηκε νομικά εναντίον της εταιρείας και παρότι κέρδισε τη δίκη, η Amazon δεν ενέκρινε το χειρουργείο, παρά μόνο έναν χρόνο αργότερα!
Το ρεπορτάζ του Guardian φέρνει στο φως πολλές ανάλογες περιπτώσεις εργαζομένων που υποφέρουν από εργατικά ατυχήματα, που όμως δεν λαμβάνουν τη νόμιμη φροντίδα.
«Ήταν 17 δύσκολοι μήνες. Έχασα τα πάντα. Έχασα το διαμέρισμα μου, έπρεπε να μετακομίσω πίσω στο πατρικό μου» δηλώνει η 27χρονη και αποκαλύπτει πως η εταιρεία απαιτούσε να επιστρέψει στην δουλειά της στις αποθήκες, μια απαιτητική δουλειά στην οποία θα έπρεπε να σηκώνει βάρη, παρά τις οδηγίες του γιατρού της. Ενώ, όπως δηλώνει, η Amazon δεν της πρόσφερε μια αλλαγή θέσεις εργασίας παρά μόνο λίγο πριν το προγραμματισμένο δικαστήριο, το Δεκέμβριο του 2018.
Εκπρόσωπος της Amazon, δήλωσε στον Guardian πως: «Ακολουθούμε όλους τους πολιτειακούς νόμους του Τέξας για την αποζημίωση του εργατικού δυναμικού, και δεν υπήρξε κάποια διαφορά σε αυτή την περίπτωση».
Την ίδια ώρα ο Κιμ Γουάιατ, ένας δικηγόρος που ειδικεύεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, δήλωσε πως συχνά έχει πελάτες που καταγγέλλουν την Amazon για ατυχήματα και τραυματισμούς στον χώρο εργασίας.
Να θυμήσουμε πως η Amazon βρίσκεται στη «μαύρη» λίστα με τους πιο επικίνδυνους χώρους εργασίας στις ΗΠΑ.