«Φρένο» σε προσπάθεια παράνομης διακίνησης μοσχεύματος έβαλαν τελεωνειακοί της ΑΑΔΕ πριν από δύο ημέρες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Πρόκειται για μόσχευμα κερατοειδούς που επιχείρησε να φέρει στην Ελλάδα μια γυναίκα την περασμένη Τετάρτη.

Οι τελωνειακοί βρήκαν το παράνομο μόσχευμα, αμερικανικής προέλευσης σε μια από τις αποσκευές της γυναίκας που είχε μόλις αποβιβαστεί από αεροπλάνο που εκτελούσε το δρομολόγιο Μόσχα-Θεσσαλονίκη.

eborio_organwn_in
eborio_organwn_in2

Ο σκληροκερατοειδικός δακτύλιος σε medium transport αμερικανικής προέλευσης πλήρους πάχους ήταν αποθηκευμένος σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χαρτοκιβώτιο.
Μέσα στο χαρτοκιβώτιο υπήρχε μια ειδική χάρτινη κατασκευή με παγοθήκες και μια πλαστική ειδική συσκευασία με ρωσική σήμανση, τυλιγμένη σε φελιζόλ.
Το επίμαχο μόσχευμα αποτελείται από αποστειρωμένα ανθρώπινα κύτταρα, που χρησιμοποιούνται στην κερατοπλαστική και συγκεκριμένα για τον σκληροκερατοειδή χιτώνα του ματιού, πλήρους πάχους, ώστε να είναι δυνατή η μεταμόσχευσή του.

eborio_organwn_in3
eborio_organwn_in4
eborio_organwn_in5

Το μόσχευμα κατασχέθηκε καθώς δεν συνοδευόταν από συγκεκριμένα πιστοποιητικά που καθορίζονται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.).
Η γυναίκα που συνελήφθη ισχυρίστηκε ότι θα αναλάμβανε, ως ταξιδιωτική συνοδός, να παραλαμβάνει ξένους από την Θεσσαλονίκη και να τους οδηγεί στην Κέρκυρα. Υποστήριξε επίσης πως έκανε διευκόλυνση γνωρίζοντας πως μετέφερε φάρμακα, τα οποία θα παρέδιδε σε υπάλληλο του τουριστικού γραφείου.
Με την υπόθεση ασχολούνται πλέον οι εισαγγελικές αρχές.

eborio_organwn_in6
eborio_organwn_in7
eborio_organwn_in8