Ο νομός έδειξε τα τελευταία χρόνια πως έχει μια ξεχωριστή δυναμική στις κατηγορίες εκτός συνόρων. Φυσικά, ανέκαθεν, με μια μικρή παύση λίγων ετών, η Χαλκιδική είχε ομάδες και στη Δ’ εθνική(Λάκκωμα, Αρναία, Μουδανιά, Πολύγυρος, Καλλικράτεια παλιότερα κι άλλες), ωστόσο πλέον δείχνουν πως αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το Παλαιοχώρι έδειξε και φέτος πως τείνει να γίνει η σταθερή δύναμη της Γ’ Εθνικής. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη περσινή χρονιά που πάλεψε στα ίσια την άνοδο κόντρα στον ιστορικό Ηρακλή. Επίσης, φέτος στάθηκε στο…ύψος του και συμπεριλήφθηκε στις δυνάμεις του 2ου ομίλου παλεύοντας την είσοδό του στη πρώτη δυάδα.
Η αλλαγή επιπέδου στο ποδόσφαιρο του νομού φάνηκε από τη συμμετοχή της Τρίγλιας στο κύπελλο Ερασιτεχνών, φτάνοντας μέχρι τη… Κέρκυρα για να ηττηθεί από τη Λευκίμμη και να αποχωρήσει με το κεφάλι ψηλά(σ.σ πριν τους «8» της διοργάνωσης). Φέτος για τους «μπλε» σειρά πήρε η 2η θέση στο 2ο όμιλο που τους δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στα μπαράζ ανόδου στη Football League, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη φοβερή πορεία του Άρη Παλαιοχωρίου. Φαίνεται πως η 2η θέση του ομίλου είναι Χαλκιδικιώτικη υπόθεση τα τελευταία δυο χρόνια(σ.σ φέτος ο Άρης τερμάτισε 4ος).
Το απίθανο της υπόθεσης θα είναι ο φετινός πρωταθλητής της Α’ κατηγορίας Χαλκιδικής να συνεχίσει τη παράδοση(σ.σ το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται σε 3 αγωνιστικές εκτός και αν χρειαστούν μπαράζ). Τότε, θα είναι μια ακόμη απόδειξη για τη Χαλκιδική και θα διαφημιστεί περισσότερο το ποδόσφαιρο της.