Επιστήμονες εντόπισαν κοκαΐνη μέσα σε γαρίδες που ζουν σε αλμυρό νερό, στο πλαίσιο μελέτης διάφορων ποταμών της Βρετανίας σχετικά με την παρουσία χημικών ουσιών.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν 15 διαφορετικές τοποθεσίες από ποτάμια της ευρύτερης περιοχής της κομητείας Σάφοκ. Μέσα σε γαρίδες όλων των τοποθεσιών, βρέθηκαν ίχνη κοκαΐνης. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, βρέθηκε και κεταμίνη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Nic Bury του Πανεπιστημίου του Σάφοκ «το ενδεχόμενο η παρουσία κοκαΐνης σε υδρόβια ζώα να αφορά μόνο το Σάφοκ ή όλο το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και άλλες χώρες, χρειάζεται περισσότερη μελέτη».
«Τα ζητήματα περιβαλλοντικής υγείας έχουν κερδίσει μεγάλη προσοχή εξαιτίας των προκλήσεων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και την μικροπλαστική ρύπανση. Όμως οι επιπτώσεις “αόρατης” χημικής ρύπανσης, όπως τα ναρκωτικά, για την υγεία των άγριων ζωών είναι κάτι που απαιτεί περισσότερη προσοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο» τονίζει.

Εκτός των ναρκωτικών, μέσα στις γαρίδες βρέθηκαν και ίχνη απαγορευμένων φυτοφαρμάκων και φαρμακευτικών ουσιών. Οι επιπτώσεις από τις ουσίες αυτές στην υγεία των ζώων, σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, «πιθανότατα να είναι μικρές».
Πηγή: bbc.com