Με το άρθρο 4 παράγραφος 1 του Ν. 2703/1999 (ΦΕΚ 72/Α/08-04-1999) η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, καθιερώθηκε ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των εθνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού. Για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το Έθνος τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του ιερού αγώνα και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 του ελληνικού λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων Κατοχής, θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα, την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 σε όλη τη διοικητική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι εξής εκδηλώσεις:
α. Γενικός σημαιοστολισμός, από τις 8 το πρωί μέχρι και τη δύση του ηλίου της 9ης Μαΐου 2019.
β. Φωταγώγηση όλων των δημοσίων καταστημάτων, των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., O.T.A. και των τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 9ης Μαΐου 2019, μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.
Ειδικότερα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα οι παρακάτω εκδηλώσεις:
α. 10.00 π.μ.: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης (Γ΄ Σώμα Στρατού).
β. 11.00 π.μ.: Τελετή κατάθεσης στεφάνων στα μνημεία πεσόντων του σερβικού τομέα (Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ, Θεσσαλονίκη)
γ. 11.15 π.μ.: Τελετή κατάθεσης στεφάνων στα μνημεία πεσόντων του ρωσικού τομέα (Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ, Θεσσαλονίκη)
δ. 11.30 π.μ.: Ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Παρασκευής Πατουλίδου στο χώρο του ελληνικού μνημείου (Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ, Θεσσαλονίκη) και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ.: Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Πρόεδρο ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας-Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, εκπροσώπους αντιστασιακών και λοιπών οργανώσεων που έλαβαν μέρος ενεργά στον αγώνα και την αντίσταση κατά των δυνάμεων Κατοχής, καθώς και εκπροσώπους νομικών προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την εκδήλωση, ενημερώνοντας έγκαιρα την υπηρεσία μας.
Εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 και στις έδρες των λοιπών περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους, και θα περιλαμβάνουν επίσημη δοξολογία, ομιλία του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, που θα εκφωνηθεί μετά το πέρας της Δοξολογίας (στο χώρο του μνημείου) και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και όποιο νομικό πρόσωπο επιθυμεί να τιμήσει την εκδήλωση.