Σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις εκλογές της 26ης Μαϊου. Συνεργεία της Περιφέρειας έχουν στείλει τις κάλπες στους 38 δήμους ενώ διανέμεται, επίσης, το εκλογικό υλικό (ψηφοδέλτια, φάκελοι, σάκοι, σφραγίδες κλπ). Από την πλευρά τους, οι δήμοι θα πρέπει την προηγούμενη μέρα των εκλογών να μεταφέρουν το εκλογικό υλικό στα εκλογικά τμήματα και να στήσουν τα παραβάν.
Σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας της Περιφέρειας, τα εκλογικά τμήματα θα διασπαστούν σε Α’ και Β’, για να μην προκύψουν μεγάλες καθυστερήσεις στις τέσσερις κάλπες. Στο ένα εκλογικό τμήμα θα στηθούν οι κάλπες για δημοτικές και κοινοτικές εκλογές και στο άλλο οι κάλπες για περιφερειακές εκλογές και ευρωεκλογές.
Στη διαδικασία προετοιμασίας για τις εκλογές συμμετέχουν από την πλευρά της περιφέρειας 320 άτομα. Συνολικά, στους επτά νομούς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα στηθούν 14.000 κάλπες, ενώ τα λευκά ψηφοδέλτια ανέρχονται σε 1.830.000 για περιφέρειες και δήμους.
Στις οχτώ εκλογικές περιφέρειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, 1.681.265 εγγεγραμμένοι πολίτες θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε συνολικά 3.563 εκλογικά τμήματα σε 38 δήμους των επτά περιφερειακών ενοτήτων. Οι εκλογικές περιφέρειες είναι: Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής. Από τα παραπάνω εκλογικά τμήματα το 10%, συγκεκριμένα τα 359 τμήματα είναι μονά, δηλαδή αφορούν σε δήμους, όπως η Καλαμαριά, όπου που δεν εκλέγονται τοπικά συμβούλια, άρα οι συνδυασμοί δεν θα έχουν κοινοτικό ψηφοδέλτιο. Τα εκλογικά τμήματα στην Α΄ Θεσσαλονίκης είναι 1.037 και στη Β΄ Θεσσαλονίκης 612.
Στην Α΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 530.299 άτομα και στη Β΄ Θεσσαλονίκης σε 295.752. Αντίστοιχα οι κοινοτικοί εκλογείς (πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικό κατάλογο πολιτών της Ε.Ε ) είναι 240 στην Α΄ Θεσσαλονίκης και 536 στη Β΄ Θεσσαλονίκης.
Στο δήμο Θεσσαλονίκης το εκλογικό τους δικαίωμα θα ασκήσουν 246.971 πολίτες σε 475 εκλογικά τμήματα, ενώ άλλα τόσα είναι για τους κοινοτικούς συμβούλους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ