Ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της Χαλκιδικής, ο Πύργος του Προσφορίου, ή αλλιώς γνωστός ως Πύργος της Ουρανούπολης, δεν έχει καταφέρει να αποτελέσει μέχρι σήμερα πόλο επισκεπτών για τον απλό λόγο ότι παραμένει κλειστός. Έχει σχεδόν ένα χρόνο από το τελευταίο ρεπορτάζ της XalkidikiPolitiki που οι τοπικοί φορείς και οι τουριστικοί παράγοντες περίμεναν θετικές εξελίξεις για να ανοίξει ο Πύργος, αλλά τελικά δεν δρομολογήθηκε κάτι. Καθώς λοιπόν έχει ξεκινήσει δειλά δειλά η τουριστική σεζόν – άλλωστε μιλάμε για μια περιοχή με 12μηνη επισκεψιμότητα λόγο του Αγίου Όρους – αναζητούνται επιτακτικά λύσεις για να ανοίξει ο Πύργος και να λειτουργήσει ως αξιοθέατο.
Όπως μας ενημέρωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο προϊστάμενος της Εφορείας Χαλκιδικής και Αγίου Ορους Γιάννης Κανονίδης, μέσα από τις διαδικασίες προκηρύξεων για την πρόσληψη προσωπικού, έγινε ήδη πρόσληψη ενός υπαλλήλου, ενώ αναμένεται να προσληφθούν άλλα δύο άτομα και στα τέλη Μαΐου να ανοίξει ο Πύργος.

Ο Πύργος του Προσφορίου…
Αν και προς το παρόν, ο Βυζαντινός Πύργος του  Προσφορίου στην Ουρανούπολη, είναι κλειστός, ωστόσο, ένα ταξίδι, μέχρι εκεί, εκτός – και εντός- του Πύργου, μας μεταφέρει στο χώρο και τον χρόνο του τόπου…
Όταν  ο επισκέπτης πλησιάζει από μακριά, η πρώτη εικόνα που αντικρίζει, είναι ο γραφικός πύργος του Προσφορίου, που δίνει την αίσθηση στον επισκέπτη της ταλάντωσης ανάμεσα στον ουρανό και στη γη…
…ο Πύργος φρούριο  στέκει εκεί, με  την επιβλητική κορμοστασιά του, ατενίζοντας τον Σιγγιτικό κόλπο, στο λιμανάκι της Ουρανούπολης, σαν να εποπτεύει ακόμη και σήμερα, όλη την ανοικτή θάλασσα, τον Άθω, τα μοναστήρια  και τα νησάκια  Δρένια (Γαϊδουρονήσια) και την Αμμουλιανή.
Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και καλύτερα σωζόμενους μετοχιακούς πύργους της Χαλκιδικής.
Έχει ύψος 22 μέτρα υπόγειο, ισόγειο και τέσσερις ορόφους ενώ αρχικά διέθετε ακόμη έναν τουλάχιστον όροφο.
Ο πύργος ανήκε ήδη από το 1018 μ.Χ. στο μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, που λεγόταν Προσφόριον.
Στην ανατολική πλευρά και κολλητά στον πύργο βρίσκεται ο μπαρμπακάς, δηλαδή ο οχυρός του περίβολος που ανήκει στην εποχή της πρώιμης Τουρκοκρατίας.
Στη βορειοδυτική του πλευρά είναι ο αρσανάς του πύργου, που χτίστηκε στο 1865. Εκεί υπήρχε και αποβάθρα, η οποία καταστράφηκε. Στον ημιυπόγειο χώρο του αρσανά φυλασσόταν η λέμβος του μετοχίου, ενώ στο ημιανώγειο υπήρχαν αποθήκες. Ο επάνω όροφος κατοικούνταν.
Ο πύργος υπήρχε ήδη από το 1344, αλλά μάλλον ήταν παλαιότερος. Εδώ φιλοξενήθηκε το Μάιο του 1379 ο «Δεσπότης» της Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Παλαιολόγος.
Υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1585 και επισκευάστηκε. Πιθανόν να πυρπολήθηκε το 1821 μετά την κατάπνιξη της επανάστασης στη Χαλκιδική, αλλά το 1858 άρχισαν εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες, που έδωσαν στον πύργο τη σημερινή του μορφή.