Την ίδια έκκληση απευθύνουν και 9 Ομοσπονδίες Ευρωπαϊκών Οργανώσεων μαζί με 30 εθνικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΠΟΙΖΩ. Στείλαμε επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Ε. Επιτροπής, Jyrki Katainen, ζητώντας του να εφαρμόσει την αρχή της προφύλαξης αναλαμβάνοντας δράση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την κατάργηση του Ε171 από τον κατάλογο των επιτρεπόμενων πρόσθετων.
Επιπλέον, η ΕΚΠΟΙΖΩ έστειλε στους αρμόδιους φορείς σχετική επιστολή.
Μα τι είναι το πρόσθετο Ε171 και τι πρόβλημα υπάρχει για να απαιτούμε την κατάργησή του;
Το χημικό του όνομα είναι Διοξείδιο του Τιτανίου (TiO2). Είναι λευκή χρωστική που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα ως πρόσθετο. Αποτελείται από σωματίδια διοξειδίου του Τιτανίου, κάποια από τα οποία είναι και νανοσωματίδία, τα οποία του προσδίδουν διαφορετικές ιδιότητες σε σχέση με τα μεγαλύτερα σωματίδιά του.
Χρησιμοποιείται επίσης και αλλού, σχεδόν παντού, όπως πχ στα χρώματα, στις προσόψεις των κτιρίων για να διευκολύνεται το καθάρισμά τους, στα αντι-ηλιακά, σε διάφορα καλλυντικά, στις οδοντόκρεμες, στα τατουάζ με χρώμα κα.
Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα;
Έχουν υπάρξει έρευνες ήδη από το 2016, που έχουν δείξει ότι δημιουργεί προκαρκινικές αλλοιώσεις σε πειραματόζωα και ότι μπορεί να διαπεράσει το έντερο και να καταλήξει σε διάφορα όργανα. Αυτές του οι ιδιότητες, οφείλονται κυρίως στην μορφή των νανοσωματιδίων αλλά και στον αριθμό τους που περιέχεται στο πρόσθετο αυτό.
Παρ’ όλο που οι μέχρι τώρα μελέτες δεν καταλήγουν σε αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, οι μέχρι τώρα ενδείξεις δικαιολογούν απόλυτα την ανάγκη εφαρμογής της Αρχής της Προφύλαξης, βασικής αρχής της ΕΕ5.
Βάσει αυτής, όπου υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα ως προς έναν ενδεχόμενο κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών ή για την προστασία του περιβάλλοντος, αυτός αντιμετωπίζεται ως υπαρκτός, έως ότου αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι κάτι είναι επικίνδυνο ή όχι.
Όμως… για να αποδειχθεί αυτό απαιτούνται πολλά χρόνια, γι’ αυτό θέλουμε την εφαρμογή της Αρχής της Προφύλαξης που επιτρέπει σε σύντομο σχετικά διάστημα την προσωρινή απαγόρευσή του.
Εν τω μεταξύ, εμείς τι μπορούμε να κάνουμε;
Είναι αρκετά δύσκολο να αποφύγουμε εντελώς αυτό το πρόσθετο, αφού βρίσκεται σε πάρα πολλά τρόφιμα, για να δώσει το χρώμα που έχασαν κατά την παραγωγή τους, για να ενισχύσουν το φυσικό τους χρώμα ή να τους χαρίσουν χρώμα που δεν είχαν ποτέ ή μια ανοιχτόχρωμη ανταύγεια!
Το Ε171 χρησιμοποιείται σε τσίχλες, απομίμηση λευκής σοκολάτας, επιδόρπια, θολά ποτά, σε κάποια επεξεργασμένα τυριά, σε είδη αρτοποιίας με έντονο λευκό χρώμα, σε λευκά παγωτά, στις σούπες σε σκόνη, υπόλευκες σάλτσες και σαλάτες, στα άσπρα στραγάλια, σε συμπληρώματα διατροφής κ.α.
Ωστόσο, μπορούμε να
· Προτιμάμε τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία
· Αποφεύγουμε τα τρόφιμα που το περιέχουν, διαβάζοντας προσεκτικά την ετικέτα των τροφίμων
· Αποφεύγουμε όσο μπορούμε τα γλυκά, τις τσίχλες και οτιδήποτε άλλο έχει έντονο λευκό χρώμα