Μετά από έξι χρόνια χρόνια εγκλεισμού του στις φυλακές, το Εφετείο αποφάσισε τη μείωση της ποινής του από τα 18 σε 14 χρόνια για κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012, πράγμα που σημαίνει ότι μετρά αντίστροφα για την αποφυλάκισή του.
Της απόφασης του Εφετείου είχε προηγηθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου που του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με τρία ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Οι ληστείες δεν συνδέθηκαν εν τέλει με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» και ο Ρωμανός καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 11 ετών. Καταδικάστηκε επίσης σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή  και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012.
Το Εφετείο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και ο Νίκος Ρωμανός προσέφυγε στον Άρειο Πάγο όπου του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό που ζητούσε.
Ως έγκλειστος, ο Ρωμανός τελείωσε το Λύκειο στο σχολείο των φυλακών και πέτυχε την εισαγωγή του στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας.
Σύμφωνα με τον συνήγορό του, Θόδωρο Μαντά, από τις 26/10/2016 και κατόπιν αλλεπάλληλων αξιολογήσεων και αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, ο Ρωμανός λαμβάνει σε καθημερινή βάση εκπαιδευτικές άδειες με ηλεκτρονική επιτήρηση για παρακολούθηση των μαθημάτων της Σχολής και «έχει περάσει με επιτυχία μέχρι και σήμερα σχεδόν είκοσι μαθήματα της Σχολής του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών του, σαν προστάδιο μάλιστα της μελλοντικής ομαλής κοινωνικής του επανένταξης στην κοινωνία».