Κορυφώθηκαν στο Λάκκωμα οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο. Την Κυριακή 10 Μαΐου που ήταν η ημέρα μνήμης, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση και έγινε η κατάθεση στεφάνων.
[metaslider id=71541]
Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν ομιλία από τον ακτιβιστή Έλληνα του Πόντου Βασίλη Γιάννη Γιαλαλή. Ο ίδιος στην ομιλία του ευχαρίστησε για την πρόσκληση που έλαβε για την εκδήλωση και συνεχάρη για τη διοργάνωση. “Εμείς αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε για την προστασία της ταυτότητας και της γλώσσας μας. Στη μνήμη των αγωνιστών στον δρόμο που χάραξαν οι μεγάλοι οπλαρχηγοί του Πόντου, παρά τις επιθέσεις και τις γενοκτονίες πολιτικές του τουρκικού κράτους”, τόνισε μεταξύ άλλων και έδωσε το μήνυμα της συνέχισης των αγώνων του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το μήνυμα του ακτιβιστή Έλληνα του Πόντου Βασίλη Γιάννη Γιαλαλή


 
Στο δικό του μήνυμα για την ημέρα μνήμης ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος ανέφερε: “Αυτός ο τόπος και λαός είναι ταγμένος από την ιστορία του στην εμπροσθοφυλακή της ανθρωπότητας. Η μεγάλη συνεισφορά του είναι η Γενοκτονία των Ποντίων, όπου ξεριζώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αφήνοντας πίσω σπίτια και πατρίδα ερχόμενοι σε μια χώρα που έβγαινε από τον πόλεμο, σε μια Μακεδονία που μόλις είχε απελευθερωθεί”. Δήλωσε περήφανος νιώθοντας ότι όλη η Χαλκιδική είναι ένα σώμα, μια ψυχή μεγαλουργώντας σε ένα νομό που πήρε τη θέση του στην Ελλάδα όπως του αξίζει. Ο αντιπιεριφερειάρχης ευχαρίστησε όσους κρατούν άσβεστη την ιστορία και διαμήνυσε ότι οι Πόντιοι και όλοι μαζί θα μείνουν στον τόπο και θα μεγαλουργήσουν.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τελετουργικό δρώμενο στη μνήμη των Ποντίων που χάθηκαν και δεξίωση.