Συνέντευξη στην xalkidikipolitiki του Νίκου Ανδρουλάκη – Ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκ νέου υποψήφιου στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 με το Κίνημα Αλλαγής.
Από την περιοδεία σας ανά την Ελλάδα τι κλίμα λαμβάνετε από την επαφή σας με τον κόσμο;
Τις τελευταίες ημέρες έχω γυρίσει αρκετά μέρη της Ελλάδος. Η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις μας με κάνει να είμαι αισιόδοξος ότι το Κίνημα Αλλαγής θα αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη των εκλογών. Έχοντας ως προίκα το ποσοστό της Ελιάς το 2014, όταν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με μεγάλη κυβερνητική φθορά καταφέραμε και πήραμε 8% στις Ευρωεκλογές, ο στόχος είναι τώρα η κατάληψη της τρίτης θέσης και η επίτευξη ενός ακόμα πιο ισχυρού ποσοστού. Οι τυχοδιωκτικές τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να πείσει ότι πολεμάει τις ελίτ ενώ κάνει διακοπές αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε κότερο και χρησιμοποιεί αναγκαίες κοινωνικές παροχές ως προεκλογική δωροδοκία και από την άλλη η αλαζονική συμπεριφορά της Νέας Δημοκρατίας που συντηρητικοποιείται συνεχώς και προωθεί μία νεοφιλελεύθερη ατζέντα στα εργασιακά και την οικονομία, αναδεικνύουν την ανάγκη να ενισχυθεί η φωνή της Δημοκρατικής Παράταξης, ώστε να ανατραπεί αυτός ο μικρός και μισαλλόδοξος δικομματισμός.
Παρακολουθήσαμε σε αυτές τις Ευρωεκλογές η καμπάνια των μεγαλύτερων κομμάτων να είναι προσαρμοσμένη σαν να πρόκειται για εθνικές εκλογές. Αισθάνεστε ότι χάσαμε άλλη μια ευκαιρία να συζητήσουμε για την Ευρώπη;
Φοβάμαι ότι έχετε δίκιο. Υπήρξε συνειδητή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας να μην μιλήσουν για την Ευρώπη. Και τι να πουν; Τις περιθωριακές απόψεις του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο οποίο συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ή τις ακραία συντηρητικές απόψεις της στασιμότητας που εκφράζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία; Προτίμησαν τις κοκορομαχίες αντί για μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση. Γι’ αυτό και αυτή τη φορά έχει αξία η στήριξη στο Κίνημα Αλλαγής, σε μια γνήσια φιλοευρωπαϊκή δύναμη που αγωνίζεται για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης μαζί με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες. Άλλωστε οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ήταν η μόνη πολιτική ομάδα που υπερασπίστηκε τη χώρα μας ανεξαρτήτως κυβέρνησης, τόσο κατά της αλόγιστης λιτότητας, όσο και κατά των σεναρίων εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη την εποχή των επικίνδυνων παιχνιδιών Βαρουφάκη – Σόιμπλε. Το μέλλον της Ευρώπης είναι στα χέρια μας και δεν πρέπει να το διαχειριστούν κάθε λογής ακραίοι.
Μήπως η Προοδευτική Συμμαχία του κ. Τσίπρα είναι το μέλλον για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς;
Προοδευτική συμμαχία με τους κ. Μαδούρο και Πολάκη δεν μπορεί να υπάρξει. Η σύμπραξη αυτή με την συμμετοχή εκπροσώπων της Καραμανλικής Δεξιάς που ευθύνονται για τον εκτροχιασμό της πενταετίας 2004 – 2009, βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που παρέμειναν στην Κυβέρνηση και μερικά στελέχη της κεντροαριστεράς που προτίμησαν την υπουργική καρέκλα από την συνέπεια στους λόγους δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία συμμαχία χωρίς ιδεολογική κατεύθυνση, με μόνο συνδετικό κρίκο το κοινό πάθος για την εξουσία. Τέτοια φαινόμενα αντί να εμπνέουν, απομακρύνουν τους πολίτες και δικαιολογημένα ενισχύουν τη δυσπιστία του απέναντι στα κόμματα και αποδεικνύουν την ανάγκη που έχει η χώρα για μία ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη, όπως αυτή εκπροσωπείται από το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ.
Πείτε μας λίγο για το έργο σας ως Ευρωβουλευτής τα τελευταία 5 χρόνια
Ως Ευρωβουλευτής, είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε σημαντικά θέματα. Θα ήθελα να ξεχωρίσω την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και η δημιουργία του rescEU για το οποίο ήμουν υπεύθυνος εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριέλαβε στα 20 πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ένωσης την περίοδο 2014-2019. Προβλέψαμε τη δυνατότητα αγοράς νέων μέσων όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από 80 έως 90% καθώς και για πρώτη φορά την κάλυψη έως 75% των εξόδων επισκευής των μέσων που ήδη διαθέτουμε. Δυστυχώς η Ελληνική Κυβέρνηση επέλεξε να μην αξιοποιήσει αυτά τα νέα εργαλεία για τα οποία παλέψαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα πάνω από τον μισό εναέριο στόλο μας να βρίσκεται καθηλωμένος.
Ακόμα ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ασχολήθηκα ιδιαίτερα με ζητήματα που άπτονται των εθνικών μας θεμάτων, τις σχέσεις μας με την Τουρκία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως είναι η αντιμετώπιση της Τουρκικής επιθετικότητας και η πλήρη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Τέλος, στην Επιτροπή Αγρrοτικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης της Υπαίθρου στην οποία συμμετέχω από το 2017 και μετά, ενόψει της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ενδιαφέρθηκα για την προστασία των αγροτών και καταναλωτών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον αγροδιατροφικό τομέα, την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.