Νέος θάνατος στη λίστα των ορειβατών που προσπάθησαν να περπατήσουν και να κατακτήσουν το Έβερεστ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ, Μίρα Ατσάρια, ακόμη ένας ορειβάτης έχασε χθες τη ζωή του κατά την ανάβασή του στα Ιμαλάια, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 11 από την αρχή της χρονιάς.
Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι φωνές για τη λήψη περισσότερων μέτρων προστασίας, αλλά και έλεγχο των ορειβατών που ονειρεύονται να βαδίσουν στην υψηλότερη κορυφή του πλανήτη.
Ο 61 ετών Αμερικανός ορειβάτης Τζον Κούλις άφησε την τελευταία του πνοή στις παγωμένες πλαγιές της οροσειράς, λόγω καρδιακής ανακοπής.
Την ίδια στιγμή, ένας Καναδός κινηματογραφιστής ανέβασε στο Instagram μια φωτογραφία σοκ την ώρα που οι ορειβάτες βρίσκονται στη σειρά «στη ζώνη του θανάτου» προκειμένου να ανέβουν στην κορυφή του Εβερεστ.
Σε αυτή φαίνεται η ουρά των ορειβατών που περιμένουν και στα δεξιά φαίνεται ένα πτώμα. Ένας ακόμα άνδρας που πλήρωσε με τη ζωή του το όνειρό του να ανέβει στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.
«Περάσαμε πάνω από 60 άτομα τη νύχτα και φτάσαμε στη νότια κορυφή αμέσως μετά την ανατολή. Ξαφνικά, ο ουρανός άνοιξε, η ομίχλη και η συννεφιά διαλύθηκαν και αποκαλύφθηκε όλη η λαμπρότητα του κόσμου κάτω από τα πόδια μας. Το Hillary Step βρισκόταν μπροστά στα μάτια μας και η ομάδα των ορειβατών πλησίαζε το τελικό ορόσημο κάτω από την κορυφή του κόσμου. Οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός και το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στην ατμόσφαιρα μας είχαν επηρεάσει όλους. Με το μυαλό να υποφέρει από την υποξία και τα άκρα μουδιασμένα από την κούραση, όλοι κάναμε κουράγιο για να τα βγάλουμε πέρα σε αυτήν την κατάσταση ζωής και θανάτου. Το φως της αυγής είχε αποκαλύψει την πύλη προς την κορυφή του Έβερεστ και παράλληλα έναν άνθρωπο που είχε χάσει τη ζωή του. Είμαστε όλοι εδώ, κυνηγώντας ένα όνειρο και κάτω από τα πόδια μας, υπάρχει ένα άψυχο κορμί. Αυτό έχει καταντήσει λοιπόν το Έβερεστ;», έγραψε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του ο Καναδός.
Ο Elia Saikaly, δημοσίευσε την εικόνα ως μια προειδοποίηση σε όσους σχεδιάζουν να «κατακτήσουν» την υψηλότερη βουνοκορφή του κόσμου.