Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην εφημερίδα «Real news» και τον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό.

Πώς αξιολογείτε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανατρέψει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές τη διαφορά των 9,5 ποσοστιαίων μονάδων;

Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και τέσσερα χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας, στα τρία εκ των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ήταν φυσικό να υποστούμε φθορά και να εισπράξουμε και τη δυσαρέσκεια τμήματος των πολιτών. Και τούτο ήταν φυσικό, παρά το γεγονός ότι καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία, να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και να οδηγήσουμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια. Ωστόσο, οι εθνικές κάλπες δεν είναι ευρωεκλογές. Τα διλήμματα στις εθνικές εκλογές είναι τελείως διαφορετικά και αφορούν το ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει. Και εκεί, στο προγραμματικό πεδίο, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει εμφατικά με τις θέσεις του για τη δίκαιη, βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη, που θα δημιουργήσει νέες αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, για την αύξηση των μισθών και τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, για τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Με ένα πρόγραμμα, δηλαδή, που έρχεται σε αντίθεση με τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της Ν.Δ., που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Άρα λοιπόν, ναι, το αποτέλεσμα είναι απολύτως ανατρέψιμο, αν προβάλουμε με τόλμη, αποφασιστικότητα και σαφήνεια το δικό μας πολιτικό πρόγραμμα.

Με ποια επιχειρήματα θα προσπαθήσετε να αλλάξετε τη γνώμη των πολιτών;

Ο ελληνικός λαός έχει ζήσει πάρα πολλά τα τελευταία οκτώ χρόνια. Νομίζω ότι είναι πάνδημο πλέον το αίτημα να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο του καθενός και της καθεμιάς. Να μπορέσει, σε τελική ανάλυση, ο κάθε πολίτης να βρει στη νέα εποχή τις απαντήσεις για το πώς θα οργανώσει  το μέλλον του. Εμείς έχουμε ως παρακαταθήκη όσα πετύχαμε για να μπορέσει η χώρα να είναι ξανά σε θέση με ασφάλεια να οργανώσει την επόμενη μέρα. Αλλά το ερώτημα των εκλογών θεωρώ πως αφορά κυρίως το μετά. Εκεί έχουμε να καταθέσουμε ένα πολύ καλά ιεραρχημένο και επεξεργασμένο σχέδιο, που αφορά τομείς της οικονομίας, της παραγωγής, αλλά και της εργασίας. Για καλύτερους μισθούς, μείωση των φορολογικών βαρών που διόγκωσε η μνημονιακή περίοδος, αλλά και σοβαρή επένδυση στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας στον 21ο αιώνα.

Ο πρωθυπουργός πήρε επάνω του την καμπάνια στις ευρωεκλογές. Θα γίνει το ίδιο και στις εθνικές εκλογές;

Ο πρωθυπουργός αποτελεί ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη χώρα. Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι όχι μόνο θα είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά θα είναι και το κεντρικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτές τις εκλογές. Όμως, η αντιπαράθεση στην πολιτική δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα, αλλά κυρίως τις πολιτικές και τις κοινωνικές δυνάμεις που αυτά τα πρόσωπα εκφράζουν. Και ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει το πρόσωπο της μεταμνημονιακής Ελλάδας, της Ελλάδας που έδωσε τη μάχη της σταθεροποίησης και την κέρδισε, της Ελλάδας που τώρα έχει τη δύναμη να απογειωθεί θέτοντας στο επίκεντρο της παραγωγικές και αναπτυξιακές της δυνατότητες, την εργασία και το κοινωνικό κράτος.

Ο πρωθυπουργός είπε ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών, αλλά δεν προσδιόρισε τα σημεία του κυβερνητικού έργου που ήταν λανθασμένα ή υστερούσαν. Μπορείτε να μας τα προσδιορίσετε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τρία χρόνια σε καθεστώς μνημονίου. Οι απώλειες που υπέστησαν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και ιδιαίτερα ο κόσμος της παραγωγής και της πραγματικής οικονομίας ήταν σημαντικές, αν σκεφτούμε μάλιστα ότι είχαν ήδη τραβήξει πολλά από τη σκληρή περίοδο 2010-2014. Αυτή η συνθήκη είναι προφανές ότι θα αποτυπωνόταν και στην κάλπη, η οποία βέβαια δεν έκρινε το ποιος θα είναι κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Επομένως, το μήνυμα της κάλπης είναι ότι πρέπει να γίνουμε πιο τολμηροί, πιο στοχευμένοι, να μιλήσουμε περισσότερο και πιο καθαρά για το μέλλον, διότι το ερώτημα της επόμενης μέρας επικαθορίζει τα πάντα ενόψει της 7ης Ιουλίου. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε και ποιους έχουμε απέναντί μας. Η Ν.Δ. δεν είναι ένα κόμμα που γεννήθηκε χθες. Ούτε ο κ. Μητσοτάκης είναι το νέο στην πολιτική σκηνή. Κατά τις περιόδους διακυβέρνησής τους – και αυτό ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ βεβαίως – δημιούργησαν τεράστια ελλείμματα, αργότερα βύθισαν την οικονομία στην ύφεση και στην ανθρωπιστική κρίση, διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό της, οδήγησαν τους νέους σε μαζική μετανάστευση. Και μάλιστα ουδέποτε προχώρησαν ούτε στη στοιχειώδη αυτοκριτική. Επομένως, ετοιμάζονται να κάνουν ακριβώς τα ίδια. Επιστροφή, δηλαδή, στις πολιτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ορισμένοι εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι πολλές φορές η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης εκφράστηκε με αλαζονεία. Δεδομένης και της θέσης σας ως κυβερνητικού εκπροσώπου, συμφωνείτε με αυτήν την κριτική για την κυβέρνηση συνολικά ή για κάποια συγκεκριμένα στελέχη, όπως ο κύριος Πολάκης ή εσείς προσωπικά;

Όλοι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης θέλουμε την κριτική. Προσωπικά θεωρώ αναγκαία και απολύτως χρήσιμη κάθε καλοπροαίρετη κριτική επισήμανση. Διαφορετικά θα μέναμε στάσιμοι και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από αυτό. Ωστόσο, η κριτική δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια εύκολη λέξη, σε ένα κλισέ που δεν υποστηρίζεται από μια στοιχειώδη ανάλυση ή ένα επιχείρημα. Επί της ουσίας, λοιπόν, θεωρώ ότι βεβαίως έγιναν λάθη, όπως για παράδειγμα ότι σε κάποιες περιπτώσεις οξύναμε τον λόγο μας περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Ωστόσο, αυτό ενίοτε δεν ήταν και πλήρως αδικαιολόγητο, με δεδομένη μια τεράστια και ενορχηστρωμένη επίθεση που δεχόμαστε τα τελευταία 7 χρόνια και η οποία πλέον έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Το ψεύτικο ρεπορτάζ για την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου περιγράφονταν διάλογοι και τοποθετήσεις πριν καν η Γραμματεία ξεκινήσει, είναι ένα μόνο από τα δεκάδες παραδείγματα. Μόλις προχθές πάλι, μεγάλη ιστοσελίδα παρουσίασε τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο να μη συμμετέχει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και να βρίσκεται στη Σιγκαπούρη, διότι δήθεν διαφωνεί, τη στιγμή που μπορεί κανείς να τον δει στα πλάνα μέσα στην αίθουσα. Τα ρεπορτάζ αυτά είναι ενδεικτικά της πραγματικής αλαζονείας, της αλαζονείας του συστήματος εξουσίας που επιχειρεί με κάθε μέσο και χωρίς καμία ηθική αναστολή να πάρει τη ρεβάνς από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η πραγματική παρακμή, ο πραγματικός εκφυλισμός της Δημοκρατίας. Και αυτή η πρακτική είναι ίδιον μιας και μόνης παράταξης. Και αυτή δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στις μεροληπτικά ταξικές πολιτικές που υποστηρίζετε ότι έχει εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν περιληφθεί αρκετά και για τη μεσαία τάξη;

Υπάρχουν πολλά που έχουμε μπροστά μας προς υλοποίηση. Η έξοδος από το μνημόνιο είναι πολύ κοντά χρονικά και δεν μας επέτρεψε να ξεδιπλώσουμε το σύνολο του πολιτικού μας σχεδίου. Αλλά σε αδρές γραμμές νομίζω ότι είναι επείγον να αντιμετωπίσουμε με γενναίες παρεμβάσεις το ζήτημα της φορολογίας, τόσο στο επίπεδο των άμεσων φόρων όσο και των έμμεσων. Δηλαδή το σχέδιό μας περιλαμβάνει έναν συνδυασμό και των δύο. Παράδειγμα, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 και η σταδιακή μείωση για τα υψηλότερα εισοδήματα θα συνοδεύονται από τη μείωση και του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30%. Όπως επίσης η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων θα συνοδεύεται και από τη σταδιακή μείωση του ΦΠΑ. Αυτό το σχέδιο θα το εξηγήσουμε αναλυτικότατα στον κόσμο της πραγματικής οικονομίας το επόμενο διάστημα και νομίζω ότι θα φανεί ότι στην ουσία πρόκειται για ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα ελάφρυνσης των βαρών, αλλά και ουσιαστικής τόνωσης της ανάπτυξης.