“Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δεν είναι μόνο ημέρα γιορτής και συμβολικών δράσεων. Είναι πρωτίστως ημέρα αναστοχασμού και απολογισμού της σχέσης μας με το φυσικό περιβάλλον.

Τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τελευταία στέλνουν εκκωφαντικά μηνύματα. Τα μηνύματα αυτά όμως οφείλουμε να τα κατανοήσουμε και να δράσουμε. Ο πλανήτης που ξέρουμε σε 11 χρόνια από τώρα θα είναι δραματικά διαφορετικός, εις βάρος της βιοποικιλότητας,  των νερών, των οικοσυστημάτων και της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης. Η συγκράτηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου δεν είναι αίτημα κάποιων «περιβαλλοντιστών» αλλά αναγκαία πλέον συνθήκη για την επιβίωσή μας.

Η νεολαία φαίνεται αυτό να το γνωρίζει καλύτερα και βρίσκεται ήδη στο δρόμο διεκδικώντας το μέλλον που της ανήκει. Οφείλουμε να μην της το στερήσουμε.

Οι διακηρύξεις για τη βιωσιμότητα, οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η ανάγκη απανθρακοποίησης της οικονομίας δεν αποτελούν απλές διακηρύξεις αλλά ουσιαστικά εργαλεία για τη διασφάλιση της μελλοντικής ύπαρξης του πλανήτη και του ανθρώπινου είδους.

Έχει έρθει η ώρα να πάρουμε δραστικές αποφάσεις και να συγκρουστούμε με όλες αυτές τις πολιτικές που μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο, οικονομικό και οικολογικό.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει θέμα «Νικάμε την ατμοσφαιρική ρύπανση» και μας φέρνει γρήγορα στο μυαλό εικόνες από φουγάρα βιομηχανιών, εξατμίσεις αυτοκινήτων, καύση απορριμμάτων, νέφος πάνω από την πόλη, ανακοινώσεις για μικροσωματίδια, αναπνευστικά προβλήματα και κόσμο να κυκλοφορεί με μάσκες οξυγόνου. Δεν είναι εικόνες από ταινία αλλά η καθημερινότητα, κυρίως στις μεγαλουπόλεις, από τη δεκαετία του 1960.

Το μήνυμα λοιπόν της φετινής ημέρας είναι μήνυμα επιβίωσης. Είναι μήνυμα ανάσας για ολόκληρο τον κόσμο. Νικάμε την ατμοσφαιρική ρύπανση, ανασαίνουμε βαθιά και συγκρουόμαστε με ότι μας έχει φέρει σε αδιέξοδο. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας αλλά και στις επόμενες γενιές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΙΓΓΛΕΖΗ
Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής”