Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ διαγωνίστηκαν σήμερα (6/6) στο θέμα έκθεσης που κινούταν στον άξονα «Τέχνη και ο ρόλος του καλλιτέχνη». Τα Dikaiologitika News σας ανήρτησαν νωρίτερα τις ενδεικτικές απαντήσεις από το φροντιστήριο Διακρότημα ενώ σας παραθέτουμε παρακάτω το σχολιασμό από τον ΟΕΦΕ.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΟΕΦΕ αναφέρει:

«Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων των Επαγγελματικών Λυκείων εξετάστηκαν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών απαντώντας σε δραστηριότητες μη λογοτεχνικού και λογοτεχνικού κειμένου.

Το θεματικό πλαίσιο είναι κλασικό κι αναμενόμενο για τις εξετάσεις. Μολαταύτα, τόσο τα δοθέντα κείμενα του Α. Καμύ ως μη λογοτεχνικό και το ποίημα της Alda Merini όσο κι οι παρατηρήσεις παρουσιάζουν δυσκολία λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ. στο μάθημα της γλώσσας και την προσέγγιση των λογοτεχνικών μηνυμάτων. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο βαθμός δυσκολίας απέχει από τα περσινά θέματα.

Στο μη λογοτεχνικό κείμενο, ζητήθηκε για πρώτη φορά πύκνωση σε απόσπασμα, ακολουθώντας τα πρότυπα των δημοσιευμένων κριτηρίων στον ιστότοπο study4exams. Γενικότερα, ζητήθηκαν, κυρίως, ασκήσεις λεξιλογικού τύπου. Στο λογοτεχνικό κείμενο, απαιτητική χαρακτηρίζεται η 1η δραστηριότητα (Β1). Αντίθετα, ενδιαφέρουσα είναι η 3η δραστηριότητα (Β3), καθώς επιτρέπει στους μαθητές τη διατύπωση προσωπικής άποψης.

Συνοψίζοντας, τα θέματα απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές, οι οποίοι είχαν ασκηθεί σε διαγωνίσματα προσομοίωσης αντίστοιχου επιπέδου»

οεφε σχολιασμος

Ακολουθούν οι προτεινόμενες απαντήσεις που δίνει ο ΟΕΦΕ για το θέμα έκθεσης στα ΕΠΑΛ 

oefe apantiseis1

oefe apantiseis2

oefe apantiseis3

oefe apantiseis4

oefe apantiseis5

oefe apantiseis6