Εξαμελής αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και φορέων ευρωπαϊκών Περιφερειών θα επισκεφθεί την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την Τρίτη 11 Ιουνίου και την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, στο πλαίσιο εκδήλωσης ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη σχετικά με τις δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας 2018.

H επίσκεψη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας αποτελεί συνέχεια της βράβευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας για το 2018. Στα μέλη της αντιπροσωπείας θα παρουσιαστούν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας είναι:

  • Ο Christophe Rouillon, μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
  • Η Valentina Pinna από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- GD REGIO.
  • Η Ana María Vega Fernández, διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας της Κυβέρνησης της Εξτρεμαδούρα (Ισπανία).
  • Η Annabelle Favreau από τη Γενική Διεύθυνση Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας της Κυβέρνησης της Εξτρεμαδούρα (Ισπανία).
  • Η Christine Chang από την Περιφέρεια του Ελσίνκι-Ουσίμα (Φινλανδία).
  • Ο John Bennett από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας θα παραστούν σε ειδική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», στις 9.00 π.μ., όπου υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα παρουσιάσουν τις δράσεις που υλοποιήθηκαν το 2018 για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της στρατηγικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας 2018.  Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι θα συμμετάσχουν στην 5η επιτροπή παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 (ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», αίθουσα «Αλέξανδρος», 10.30 π.μ.), όπου θα παρουσιαστεί η πρόοδος υλοποίησης του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 και ειδικότερα οι προσκλήσεις για την υποστήριξη της Επιχειρηματικότητας, της Καινοτομίας και της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας θα επισκεφθούν το Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας – Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης ΑΕ, όπου θα ενημερωθούν για το μνημόνιο συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το CERN. Πρόκειται για μία σημαντική δράση που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης ΑΕ, το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), με στόχο να υποστηρίξει καινοτόμες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς προμηθειών του CERN, αλλά και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας με το διεθνή οργανισμό.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, όπου θα ενημερωθεί για το πιλοτικό έργο “Fresh Fruits”, με σκοπό τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και καινοτομιών από τους παραγωγούς φρούτων, προκειμένου να παράξουν πιο ποιοτικά και πιο ανταγωνιστικά προϊόντα. Το πιλοτικό αυτό έργο  υλοποιείται στο πλαίσιο των θεματικών ψηφιακών πλατφορμών  αγροδιατροφής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της εταιρικής συνεργασίας για την Γεωργία Υψηλής Τεχνολογίας, στην οποία συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.