ρεπορτάζ Σουζάνα Καζάκα,
έρευνα-κείμενο Κατερίνα Σμυρλή
φωτογραφία -επεξεργασία Ζωή Γανίτη
παραγωγή xalkidiki politiki Σουζάνα Καζάκα

Τόσο μακριά από τους θορύβους της πολύβουης Σιθωνίας και ταυτόχρονα τόσο κοντά σε βουνό και θάλασσα, το Μεταγγίτσι, το ορεινό χωριό του δήμου Σιθωνίας έχει περίπου 800 μόνιμους κατοίκους και εκατοντάδες επισκέπτες όλο το χρόνο. Είτε πας από Πολύγυρο είτε επιλέξεις τη διαδρομή από τη Μεταμόρφωση, ένα είναι σίγουρο. θα απολαύσεις τόσο το ταξίδι, όσο και τον προορισμό, αλλά και τις νόστιμες κρεατολιχουδιές.

Το Μεταγγίτσι είνια γνωστό για τις ταβέρνες του. Ήταν από παλιά αλλά τα τελευταία χρόνια η φήμη του εξαπλώθηκε και δικαίως βέβαια καθώς οι γεύσεις στα μαγαζιά του χωριού συναγωνίζονται άνετα το πιο γκουρμέ εστιατόριο του τόπου μας. Οι κάτοικοί του κατά κύριο λόγο  ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή. Στα χωράφια του παράγεται το μοναδικό Γαλανό Μεταγγιτσίου, ελαιόλαδο με ΠΟΠ, αφού ο Αγροτικός Συνεταιρισμός κατάφερε να το εξασφαλίσει και να το προβάλλει σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Ιστορία

Η αρχαία Άσσα αποτελούσε μια από τις αρχαίες πόλεις της Χαλκιδικής. Η περιοχή που ήταν η αρχαία πόλη είναι έξω από το χωριό στο σημείο Μαρμαράδες. Το σημερινό Μεταγγίτσι συνδυάζει θάλασσα και φύση και σε λίγα χιλιόμετρα από το χωριό βρίσκεται ο μύλος που αποτελούσε τμήμα από αγιορείτικο μετόχι της Ιεράς Μονής Διονυσίου. Πρόσφατα εντάχθηκε σε πρόγραμμα για την αναστήλωσή του.

[metaslider id=79127]

Η διαδρομή από το χωριό προς το φράγμα είναι μια από τις πολλές που μπορείς να ακολουθήσεις Το Μεταγγίτσι είναι κυριολεκτικά μέσα στα ελαιόδενδρα. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βρίσκονται οι παραλίες του ήσυχες με το νερό της θάλασσας να σου μένει αξέχαστο. Επίσης είναι γνωστό για τα πανηγύρια του αφού η φιλοξενία των κατοίκων, σου προσφέρει μοναδικές στιγμές Οι μεταγιτσινοί αγαπούν την παράδοση και την κρατούν ζωντανή με κάθε τρόπο.  Επίσης διατηρεί μια από τις μεγαλύτερες ομάδες αιμοδοσίας στη βόρεια Ελλάδα.