Αλλαγή σκυτάλης προβλέπεται για τους περισσότερους δήμους της Χαλκιδικής στις προγραμματισμένες για τα τέλη Αυγούστου τελετές ορκωμοσίας της κάθε δημοτικής αρχής.

Στη Ν. Προποντίδα δήμαρχος παραμένει ο Μανώλης Καρράς που κέρδισε και θα διοικήσει τον δήμο άλλη μια τετραετία. Η μάχη των εκλογών ήταν σκληρή μεταξύ του ίδιου και του πολιτικού του αντιπάλου Δημήτρη Τσούφη που δεν μπόρεσε ωστόσο να κερδίσει τον δήμο. Πολλά είναι και τα νέα πρόσωπα που θα δούμε στο δημοτικό συμβούλιο από όλες τις παρατάξεις.

Στον Πολύγυρο παραμένει σταθερά δήμαρχος ο Αστέριος Ζωγράφος. Πολλοί τον ήθελαν να διεκδικεί τον δήμο Αριστοτέλη στις εκλογές που μας πέρασαν αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη τελικά, και ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της Χαλκιδικής θα διοικήσει για τα επόμενα χρόνια την πρωτεύουσα του νομού. Άλλωστε στο παρελθόν κι από τη θέση του νομάρχη είχε συνεργαστεί στενά με Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας κάτι που αναμένεται να γίνει και τώρα, προκειμένου να δρομολογούνται λύσεις σε προβλήματα του τόπου.

Η Σιθωνία μπορεί να έχει νέο δήμαρχο τον Κυπαρίσση Ντέμπλα, αφού ο Ι. Τζίτζιος θέλησε να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή, όμως ο κ. Ντέμπλας δεν είναι “χθεσινός” στην αυτοδιοίκηση και ξέρει πολύ καλά πού βαδίζει. Πρώην δήμαρχος Τορώνης, στην προ Καλλικράτη εποχή, και αντιδήμαρχος στο πλευρό του Ι. Τζίτζιου στη συνέχεια, είναι απόλυτος γνώστης όλων των προβλημάτων της Σιθωνίας και έτοιμος να βρει λύσεις.

Στην Κασσάνδρα αλλάζει και πάλι χέρια ο δήμος, κάτι που συμβαίνει τα τελευταία 16 χρόνια σίγουρα, κάθε 4ετια να εκλέγεται νέος δήμαρχος. Αυτή τη φορά στο τιμόνι βρίσκεται γυναίκα και δεν είναι άλλη από την Αναστασία Χαλκιά. Όπως φάνηκε, οι εκλογές δεν ήταν ντέρμπυ μεταξύ Βασίλη Κυρίτση (σημερινού δημάρχου) και Κώστα Παπαγιάννη, (παλαιότερου δημάρχου), παρά μόνο μεταξύ του πολύ…πρώην, με το τελείως νέο που εκπροσωπήθηκε στο πρόσωπο της κ. Χαλκιά. Τα άτομα του δημοτικού συμβουλίου είναι μια μίξη έμπειρων παλαιών και νέων αυτοδιοικητικών.

Τέλος ο δήμος Αριστοτέλη αλλάζει χέρια, και θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για το τέλος μιας σύντομης αλλαγής που θέλησαν κομματικά οι κάτοικοι όταν στράφηκαν στον Γιάννη Μίχο, στη συνέχεια ανέλαβε ο Γ. Ζουμπάς, και έπειτα διεκδίκησε τον δήμο ο Α. Τσακνής. Το αριστερό πρόσημο των τελευταίων υποψηφιοτήτων, παρότι διαφοροποιήθηκε σθεναρά ο Α. Τσακνής με την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του, δεν εισακούστηκε τελικά και στις εκλογές επικράτησε ο Στ. Βαλιάνος, με μεγάλη πολιτική εμπειρία, αυτοδιοικητικός στην Περιφέρεια, υποψήφιος βουλευτής παλαιότερα και ενωτικός όπως απεδείχθη τελικά στα μάτια των περισσότερων δημοτών.

Περιφερειακή Ενότητα

Για την αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής κατάφερε να πρωτεύσει ο νυν αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος. Αυτή τη φορά και με σταυρό. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου ήταν ένα άγχος για τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες που μέχρι τώρα εκλέγονταν ως επικεφαλής συνδυασμών. Παρόλα αυτά οι Χαλκιδικιώτες πήραν το μήνυμα και σταύρωσαν τον κ. Γιώργο. Από 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει και πάλι καθήκοντα στη Χαλκιδική. Η διαφορά στη νέα θητεία θα είναι ότι δεν θα έχει και θεματικές αρμοδιότητες, καθώς ο Α. Τζιτζικώστας προβλέπεται ότι θα δώσει τις θεματικές σε άλλα πρόσωπα πλην των χωρικών.