Σε δήλωση για την για την κατάργηση της υποχρεωτικής αιτιολόγησης των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα από την ΝΔ προχώρησε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική, Κυριακή Μάλαμα.

Αναλυτικά η κα Μάλαμα δήλωσε:

«Η Νέα Δημοκρατία έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες της χθεσινής ημέρας. Στο παρά πέντε της λήξης της τελευταίας συνεδρίασης, πριν από την διακοπή των εργασιών του Δεκαπεντάυγουστου, εισήγαγε τροπολογία με την οποία καταργείται, μεταξύ άλλων, η υποχρέωση αιτιολόγησης των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη υποχρέωση την εισήγαγε η κυβέρνηση της Αριστεράς ως ανάχωμα στο μνημονιακό εργασιακό τοπίο.

Είναι γνωστό ότι η ΝΔ επεδίωκε την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, όμως είναι αξιοθρήνητος και ο τρόπος που το μεθόδευσε, αλλά και η αιτιολογία αυτής της πράξης της. Όπως όταν μείωνε τον κατώτατο μισθό, ή όπως όταν επέτρεπε στους ιδιώτες σχολάρχες να απολύουν εκπαιδευτικούς χωρίς έλεγχο από το Υπουργείο Παιδείας, έτσι και τώρα ισχυρίζεται ότι το μέτρο είναι αναπτυξιακό (!) και θα μειώσει την ανεργία επειδή οι εργοδότες θα “νιώθουν απελευθερωμένοι”.

Με το ίδιο “πακέτο τροπολογιών” της τελευταίας στιγμής, η ΝΔ νομοθέτησε επίσης την άνοδο του πλαφόν στις συντάξεις από τις 3000 ευρώ στις 4500 στα “ρετιρέ” του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και την “ασυλία” στους ιδιώτες εργολάβους να παραδίδουν εργαζόμενους σε υπεργολάβους σε συνθήκες γαλέρας, χωρίς νομική ευθύνη. Υπενθυμίζεται ότι με αυτές τις νεοφιλελεύθερες ακροβασίες η ανεργία επί ΝΔ έφτασε στο 28%, ενώ με την προστατευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε στο 17%. Η προάσπιση των κοινωνικών και εργασιακών κεκτημένων αποτελεί, στο πλαίσιο αυτό, την αιχμή της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην γυρίσουμε ποτέ ξανά στην εργασιακή ζούγκλα των μνημονίων».​