Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΚΙΝ.ΑΛ. και Βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, επισημαίνει την τεράστια καθυστέρηση στην ένταξη χιλιάδων αγροτών από όλη την Ελλάδα στα σχέδια βελτίωσης, με αποτέλεσμα την αδυναμία τους να επωφεληθούν των κονδυλίων της Ε.Ε., ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.

Ο κος Πάνας τονίζει ότι το εν λόγω πρόβλημα είναι ακόμα ένα πλήγμα στην αναβάθμιση της πρωτογενούς παραγωγής, η οποία συνιστά βασικός πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Διανύουμε το τελευταίο έτος του ΠΑΑ 2014-2020 και έως τώρα, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων 15.000 αγροτών που επιθυμούν την ένταξη τους στα σχέδια βελτίωσης. Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση τόσων ετών, με συντριπτική ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, έχει φέρει σε αδιέξοδο την αγροτική κοινότητα όλης της χώρας λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, με την Ηλεία να πρωταγωνιστεί αρνητικά λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων.

Η διαδικασία αξιολόγησης των ηλεκτρονικών φακέλων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ολοκληρωθεί στο 80%, δίχως οι αξιολογητές να μπορούν να ενσωματώσουν τις αξιολογήσεις τους στο πληροφοριακό σύστημα. Επιπλέον, έως σήμερα, δεν έχει εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ ο προσδιορισμός του εύλογου κόστους ελκυστήρων (τρακτέρ), από διαδικαστική εκκρεμότητα έχει μετατραπεί σε άλυτο ζήτημα για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η διαχείριση του  θέματος από τη νέα κυβέρνηση προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς εκτός από την αναιτιολόγητη καθυστέρηση έκδοσης του «τιμοκαταλόγου» των τρακτέρ, δε φαίνεται να ακολουθείται η αναμενόμενη διαδικασία διαμόρφωσής του. Η διαδικασία θα έπρεπε να προβλέπει την δημοσιοποίηση των τιμών από τις λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες και την τεκμηρίωση από την Ελλάδα της αντίστοιχης τιμής στη λογική του «εύλογου κόστους» της ΕΕ.

Στόχος της όλης διαδικασίας είναι η αποφυγή της καθυστέρησης και η αγορά των τρακτέρ με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους αγρότες.

Δημιουργείται λοιπόν, εύλογη ανησυχία στους γεωργούς της Ηλείας (αλλά και της υπόλοιπης χώρας), καθώς η καθυστέρηση θα επιβαρύνει τα επενδυτικά τους σχέδια με κόστος σε χρήμα και χαμένο χρόνο.

Επειδή το ΠΑΑ 2014-2020 οδεύει προς τη λήξη του, με ορατό κίνδυνο να χαθούν κονδύλια από την Ε.Ε.

Επειδή οι αγρότες της Ηλείας και της υπόλοιπης χώρας έχουν επενδύσει στα σχέδια βελτίωσης, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί

Επειδή ο πρωτογενής τομέας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Α)  Υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την έκδοση του τελικού τιμοκατάλογου των τρακτέρ;

Β) Θα δημοσιοποιηθούν εγκαίρως τα στοιχεία (συγκριτικές τιμές κ.λ.π.) με βάση τα οποία θα διαμορφωθεί ο τελικός τιμοκατάλογος;

Γ) Θα υπάρξει πρόβλεψη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, αλλά και εξόφλησης των σχεδίων βελτίωσης;

Δ) Θα υπάρξει πρόβλεψη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναπλήρωση των χαμένων πόρων των αγροτών μας, λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης;