Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η τριήμερη παρουσίαση περιπατητικών τουριστικών διαδρομών που οργάνωσαν το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αριστοτέλη και το Δίκτυο «Πόλεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου», από την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου ως και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου  2019, παρουσία των Δημάρχων Βέροιας κ. Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, Βόλβης κ. Διαμαντή Λιάμα, Αμφίπολης κ. Κωνσταντίνου Μελίτου, Σιθωνίας κ. Κυπαρίσση Ντέμπλα, εκπροσώπων των Δήμων Νάουσας και Προποντίδας, δημοσιογράφων, φορέων και τουριστικών οργανισμών (Tui, Μουζενίδης,  Ambotis, Filos, Τrace your Eco), trekking clubs, τοπικών συλλόγων, κ.α.

Με αφορμή τις δράσεις του τριημέρου, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, δήλωσε τα εξής:

«Το τρίμερο 10-12 Οκτωβρίου, κατά το οποίο παρουσιάσαμε την ήδη υφιστάμενη υποδομή αλλά και τον δυναμικό προγραμματισμό αξιοποίησης του περιπατητικού τουρισμού, αποτελεί για εμάς αφετηρία ενίσχυσης της διεθνούς προβολής του Δήμου Αριστοτέλη. Τα μονοπάτια του περιπατητικού τουρισμού, αποτελούν… λεωφόρους προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε έναν τόπο που συνδυάζει ιδανικά τρεις παραμέτρους: την απαράμιλλης ποικιλομορφίας φύση, την πολιτισμική και ιστορική λάμψη της Αρχαίας Ελλάδας με επίκεντρο τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο πανεπιστήμονα Αριστοτέλη, καθώς και την οικουμενική θρησκευτική και πνευματική λάμψη του Αγιώνυμου Όρους. Συνθέτουμε δυνάμεις, αξιοποιούμε τη δημιουργικότητα των ανθρώπων μας, επιστρατεύουμε την τεχνογνωσία και τους πόρους, που μπορούμε να αντλήσουμε από φορείς, ιδιώτες και την Πολιτεία. Μπροστά στον στόχο της τουριστικής αναπτυξιακής επιτάχυνσης του Δήμου Αριστοτέλη, δεν περισσεύει κανείς.»

Την Πέμπτη, στο Άλσος Αριστοτέλη ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σταγίρων κ. Νίκος Κεφαλάς, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα των προηγουμένων ετών, που ουσιαστικά έθεσαν σε τροχιά ένα μεγάλο έργο ανάπτυξης του περιπατητικού τουρισμού  από παράγοντες της περιοχής και μεταξύ άλλων τόνισε: «Σήμερα οι συντελεστές του το παραδίδουν στο Δήμο Αριστοτέλη για να το εξελίξει όπως του αξίζει. Παραδίδουν ένα έργο ώριμο και δοκιμασμένα αποτελεσματικό,  που δημιουργήθηκε καταρχάς με αγάπη, από ανθρώπους γεννημένους στην ίδια γη που γέννησε και τον Αριστοτέλη.»

Ο δε Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος παρουσίασε τα επόμενα βήματα, που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

  • Δημιουργία νέων διαδρομών, του «Ξέρξη» στα Νέα Ρόδα και «Αρχαίας Ακάνθου» στην Ιερισσό,
  • επέκταση του Αριστοτελικού περιπάτου στο Στρατώνι, στα Στάγιρα, στη Στρατονίκη, στο Νεοχώρι και σε Βαρβάρα-Ολυμπιάδα,
  • επέκταση της διαδρομής «Αλέξη Ζορμπά» στο Παλαιοχώρι, περιπατητική σύνδεση της Αρναίας με τον Ταξιάρχη, τα Βράσταμα και τον Πολύγυρο,
  • χαρτογράφηση του μονοπατιού που συνδέει Στανό και Βαρβάρα,
  • ανάδειξη παραδοσιακών γεφυριών σε Μ.Παναγία και Γομάτι,
  • διάνοιξη μονοπατιών στα Πυργαδίκια,
  • δράσεις διεθνούς προβολής και προσέλκυσης επισκεπτών μέσω trekking specialists με κορυφαίο στόχο την προσέγγιση της σχετικής αγοράς της Βρετανίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, όπου υπάρχει το Walking Federation στο οποίο είναι ήδη ενταγμένος ο Αριστοτελικός Περίπατος.

Την Παρασκευή, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος παρουσίασε τμήμα του χαρτογραφημένου Αριστοτελικού Περιπάτου στην περιοχή των Αρχαίων Σταγίρων στην Ολυμπιάδα, ενώ το Σάββατο στη Μονή Ζυγού, παρουσίασε τον χαρτογραφημένο Αθωνικό Περίπατο, από τη Ουρανούπολη ως την Ακτή Κομίτσα, ο οποίος τοποθετεί την προαθωνική χερσόνησο στον παγκόσμιο χάρτη του περιπατητικού τουρισμού.

Το τριήμερο εμπλουτίστηκε από δράσεις τοπικών συλλόγων, που προσέφεραν στους επισκέπτες τοπικά εδέσματα και τους έφεραν σε επαφή με την τοπική τέχνη και λαογραφία.