Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα κάνει σήμερα νέα προσπάθεια για να εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για την προκήρυξη εκλογών για να αρθεί το αδιέξοδο για το Brexit έπειτα από τριάμισι χρόνια αναταραχής και αδιεξόδου.
Την ώρα που μία ακόμη προθεσμία για την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ενωση περνά ανεκμετάλλευτη, το βρετανικό κοινοβούλιο και οι ψηφοφόροι παραμένουν διχασμένοι ως προς τον τρόπο με τον οποίο, αλλά ακόμη και ως προς το αν, πρέπει να προχωρήσει το Brexit.
Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε δεσμευθεί ότι το Brexit θα έχει τελειώσει μέχρι την 31η Οκτωβρίου «πάση θυσία», ενώ δήλωνε ότι «καλύτερα να τον έβρισκαν νεκρό σε χαντάκι παρά να ζητήσει νέα αναβολή», τώρα, μετά την νέα τρίμηνη αναβολή που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Ενωση, ποντάρει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Δεκέμβριο για να αντιμετωπισθεί αυτό που χαρακτηρίζει «εφιαλτική παράλυση» που διαλύει την εμπιστοσύνη των Βρετανών προς την ηγεσία τους εμποδίζοντας οποιαδήποτε έκβαση του Brexit.
Αφού το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε χθες την πρότασή του για την προκήρυξη εκλογών, ο βρετανός πρωθυπουργός θα προσπαθήσει σήμερα να περάσει από την Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχέδιο που προβλέπει την διενέργεια εκλογών τις 12 Δεκεμβρίου. Για την έγκρισή του, χρειάζεται απλή πλειοψηφία 320 βουλευτών στην 650μελή Βουλή.
«Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχισθεί αυτή η παράλυση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρέπει να προχωρήσουμε κατευθείαν σε εκλογές. Αυτό το Κοινοβούλιο δεν μπορεί πλέον να κρατήσει αυτήν την χώρα όμηρο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ