Θύμα επίορκων εφοριακών έπεσε ο πρώην διεθνής παίκτης της ΑΕΚ Σωτήρης Κωνσταντινίδης καθώς του ζητούσαν 6.000 ευρώ για να «τακτοποιήσουν» οικονομικές εκκρεμότητες και να μην επιβάλλουν πολλαπλάσια πρόστιμα. Για τέσσερις ολόκληρους μήνες ο γνωστός ποδοσφαιριστής δεχόταν πιεστικά τηλεφωνήματα από δύο εφοριακούς οι οποίοι στρατολόγησαν μέχρι και την λογίστρια του για να τον πείσουν να δώσει ζεστό χρήμα …κάτω από το τραπέζι, όμως ο Κωνσταντινίδης δεν υπέκυψε και αποφάσισε να πάει στους «Αδιάφθορους»της ΕΛ.ΑΣ για να καταγγείλει τον εκβιασμό. Οι έμπειροι αξιωματικοί της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, αμέσως έπιασαν δουλειά, εξέτασαν όλα τα δεδομένα και μετά από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες, πέρασαν χειροπέδες σε δύο εφοριακούς και την λογίστρια του ποδοσφαιριστή δίνοντας τέλος στη δράση τους. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική ομάδα, δωροληψία υπαλλήλου, εμπορία επιρροής – μεσάζοντες και εκβίαση.
Ο έλεγχος, η λογίστρια και οι εκβιασμοί
Σύμφωνα με τη δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr την προηγούμενη Τρίτη, ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης πήγε στους «Αδιάφθορους»της ΕΛ.ΑΣ. Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό: «Προσήλθε στην υπηρεσία μας και κατέθεσε ενόρκως σχετικά με επίμεμπτες σε βάρος του πράξεις από ιδιώτη και δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα ανέφερε τα ακόλουθα: Πριν από περίπου 4 μήνες επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του υπάλληλος της Δ.Ο.Υ Σερρών και τον ενημέρωσε ότι διενεργείται φορολογικός έλεγχος σε βάρος του για το οικονομικό έτος 2013. Ο Κωνσταντινίδης επισκέφθηκε τον ανωτέρω υπάλληλο στο γραφείο του στη Δ.Ο.Υ Σερρών όπου και ενημερώθηκε ότι ο έλεγχος αυτός αφορά ορισμένες συναλλαγές που υπήρχαν σε τραπεζικό λογαριασμό του και οι οποίες οφείλονται στην ιδιότητα του ως υπάλληλος πρακτορείου ΟΠΑΠ κατά τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης του εξήγησε ότι θα έπρεπε να αιτιολογήσει κάποιες καταθέσεις χρημάτων προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα και παραστατικά. Ύστερα από περίπου δύο εβδομάδες επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κωνσταντινίδη η λογίστρια του, στην οποία ο Κωνσταντινίδης δεν είχε αναφέρει τίποτα σχετικά με τα προαναφερόμενα. Τότε αυτή τον ενημέρωσε ότι επικοινώνησε μαζί της ο εφοριακός (αναφέρει το όνομα ενός άλλου υπαλλήλου, του δεύτερου συλληφθέντα) ρωτώντας αν ο Κωνσταντινίδης είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης και αν μπορούν να τον προσεγγίσουν, με τη λογίστρια του να αποκρίνεται θετικά. [……}. Την 27/10/19 η λογίστρια επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κωνσταντινίδη και του ανέφερε ότι η φορολογική επιβάρυνση είναι ύψους 46.000 ευρώ λόγω προσαυξήσεων και διαφόρων επιβαρύνσεων, ενώ στη συνέχεια του είπε αυτολεξεί «Αυτοί θέλουν 7.000 ευρώ».
Βάφτιζαν «παπούτσια»το μαύρο χρήμα
Ακολούθησε μια σειρά επαφών του πρώην ποδοσφαιριστή με τους υπαλλήλους της εφορίας και τη διαμεσολάβηση της λογίστριας κατέληξαν στην καταβολή μέρους του ποσού, το οποίο ήταν ύψους 6.000 ευρώ. Χθες, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, «ο φορολογικά ελεγχόμενος και συγκεκαλυμμένα δρων Κωνσταντινίδης Σωτήριος αφού παρέλαβε από την υπηρεσία μας προσημειωμένο ποσό 6.000 ευρώ, μετέβη στο λογιστικό γραφείο προκειμένου να παραδώσει αυτό και να υλοποιηθούν τα όσα προηγουμένως συμφώνησαν. Ανωτέρω χρηματικό ποσό παραδόθηκε σε αυτήν η οποία αφού καταμέτρησε αυτό, επικοινώνησε με τον υπάλληλο της Δ.Ο.Υ χρησιμοποιώντας συνθηματικό λόγο και αναφέροντας του χαρακτηριστικά «Η παραγγελία με τα παπούτσια είναι έτοιμη. Πότε θα περάσετε να την πάρετε;».
Πέταξε τα λεφτά στα σκουπίδια
Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στη δικογραφία «Ο Κωνσταντινίδης μετέβη στη Δ.Ο.Υ Σερρών όπου είχε δια ζώσης επικοινωνία με τον εφοριακό και αρμόδιο ελεγκτή της υπόθεσης του. Στην αναφερόμενη συνάντηση ο εφοριακός του δήλωσε ότι αναφορικά με την τακτοποίηση της υπόθεσης του, ήτοι τον εκμηδενισμό των φορολογικών του επιβαρύνσεων, δέχτηκε παρέμβαση από έτερο άτομο που η προανάκριση κατέληξε πως επρόκειτο για τον εφοριακό που συνομιλούσε με τη λογίστρια. Κατόπιν των ανωτέρω πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία ανευρέθη στο λογιστικό γραφείο το προσημειωθέν χρηματικό ποσό των 6.000 ευρώ, ποσό το οποίο η ίδια, προς αποφυγή εντοπισμού του, το απέρριψε σε παρακείμενο καλάθι απορριμμάτων, κατά την έφοδο των αστυνομικών».
*Με στοιχεία από το protothema.gr