Την επανυποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για 25ετή παραχώρηση χρήσης των οικοπέδων εντός των οποίων βρίσκεται το Μετοχιακό Συγκρότημα Ν. Τρίγλιας αποφάσισε με την 743/2019 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Προποντίδας, προκειμένου να υλοποιηθεί η αποκατάσταση και χρήση του ως πολυχώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Το Μετόχι Ν. Τρίγλιας που κτίσθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα-αναγράφεται η χρονολογία 1909 σε επιτοίχιες πλάκες στην κεντρική πύλη εισόδου- είναι έργο ιδιαίτερης αξίας και χαρακτηρίσθηκε ως διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με το ΦΕΚ 244/Β/23-4-81. Πρόκειται για το Μετοχιακό Συγκρότημα της Μονής Βατοπεδίου στη Ν. Τρίγλια Χαλκιδικής, μέσα στα όρια του οικισμού. Το μνημείο αποτελείται από το σπίτι του οικονόμου, τον πύργο και τους χώρους διαμονής των καλλιεργητών, όλα ενταγμένα σε ενιαίο χώρο όπου ορίζεται από πέτρινο περίβολο ο οποίος διασώζεται κατά ένα τμήμα του.

Αφού έγιναν κάποιες παρεμβάσεις στο κτίριο, στη συνέχεια εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 4117/5-4-2002 Απόφαση Παραχώρησης από την Π.Κ.Μ., προκειμένου να υλοποιηθεί εντός 5 ετών η αναπαλαίωση των κτισμάτων αρχαιολογικής αξίας που υπάρχουν εντός αυτών σε συνεργασία με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, υπό τον όρο ανάκλησής της, εφόσον δεν υλοποιούνταν. Για το σκοπό αυτό εκπονήθηκε μελέτη από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και εντάχθηκε αντίστοιχο έργο με χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ. Εντούτοις το έργο δεν ολοκληρώθηκε και παρέμεινε ημιτελές, με αποτέλεσμα την ανάκληση της παραχώρησης.

Με το πέρασμα των χρόνων παρουσιάστηκαν φθορές και ζημιές με αποτέλεσμα να απαιτούνται συμπληρωματικές αναστηλωτικές παρεμβάσεις τόσο στα κτίσματα όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του Μετοχίου.
“Η νέα Δημοτική Αρχή αποφάσισε να ξεκινήσει και πάλι την προσπάθεια για την ανάδειξη του μνημείου, με σκοπό τη δημιουργία ενός πολυχώρου πολιτιστικών δραστηριοτήτων σημαντικού για όλο τον Δήμο μας. Επειδή απαιτείται σειρά αδειοδοτήσεων αλλά και εξασφάλιση κονδυλίου, που υπολογίζεται στο 1.500.000,00 €, πρέπει να μας παραχωρηθεί για ικανό χρονικό διάστημα”, δήλωσε ο Δήμαρχος Μ. Καρράς.