Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Αστυνομία, εν όψει της σημερινής επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ τα μέτρα κλιμακώνονται σταδιακά από χτες και θα κορυφωθούν σήμερα από το πρωί μέχρι τη λήξη όλων των εκδηλώσεων.
Οι εντολές από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. προς τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων είναι «καμία ανοχή σε βίαιες ενέργειες και έκτροπα με καταστροφές περιουσιών και παραπομπή στην δικαιοσύνη όποιων τα προκαλέσουν».
Στο πλαίσιο αυτό από την ΓΑΔΑ έχει καταρτιστεί σχέδιο για άμεση επέμβαση σε περίπτωση επεισοδίων και συλλήψεις, αλλά ταυτόχρονα, όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, έχουν δοθεί διαταγές, οι αστυνομικοί να δείξουν ψυχραιμία και να μην προκαλέσουν.
Παράλληλα έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για την προστασία δημόσιων κτιρίων και κυρίως αστυνομικών στόχων, ενώ σε επιφυλακή είναι οι δυνάμεις και λόγω της προγραμματισμένης για αυτή την ώρα συγκέντρωσης στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ.
Για την αξιολόγηση της κατάστασης και την κατάρτιση των σχεδίων πραγματοποιήθηκε σειρά συσκέψεων στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ο ίδιος ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισκέφθηκε την ΓΑΔΑ προκειμένου να έχει προσωπική άποψη για τα μέτρα και να δώσει κατευθύνσεις.
Για την εφαρμογή των μέτρων θα χρησιμοποιηθούν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, που θα παρακολουθούν από κοντά τις πορείες, ενώ σε επιφυλακή θα είναι οι ΟΠΚΕ και η Ομάδα «Δράση».
Ταυτόχρονα από την Ασφάλεια επιτηρούνται συγκεκριμένοι χώροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια, ενώ επιτήρηση από αέρος θα γίνεται και με τα drone της Αστυνομίας.